Jaume Giró

El conseller Giró, al costat del president del Cercle d’Economia, Javier Faus. Foto: ACN

El conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró, ha instat el govern espanyol a confiar “urgentment” a la Generalitat la gestió dels fons europeus i ha criticat que Catalunya només n’ha rebut el 7,8% durant el 2021, sobre un total de 24.220 MEUR. En aquest sentit, ha demanat que “no es malbarati aquesta oportunitat històrica” i ha assenyalat que no es tracta d’una “reivindicació sobiranista”. “Estem parlant estrictament de justícia i d’eficiència”, ha afegit Giró en la darrera jornada de la reunió anual del Cercle d’Economia. En la seva intervenció, el conseller també ha carregat contra “l’efecte pervers de la hipercapitalitat” de la Comunitat de Madrid.

“La gestió del programa des de l’Estat no està sent òptima”, ha criticat el conseller d’Economia i Hisenda, que ha recordat que és una advertència que ja va fer l’any passat davant el mateix auditori. “No ho està sent, precisament, perquè l’Estat no ha volgut fer seu un principi bàsic d’economia política i que jeu en el cor de la construcció europea: el principi de subsidiarietat”, ha continuat Giró.

El conseller ha remarcat que un programa com el dels fons Next Generation EU és de molta “magnitud i complexitat” i “difícil d’implementar”, i ha avisat que els riscos d’entrar en una “espiral de burocràcia i d’allunyament” dels projectes que opten als recursos són “evidents”.

En línia amb la intervenció de l’any passat, el conseller ha posat sobre la taula el model de finançament territorial i ha assegurat que estava d’acord amb el diagnòstic que fa el Cercle dels dèficits que pateix Catalunya. En aquest sentit, ha denunciat “l’efecte pervers de la hipercapitalitat madrilenya”, que el model de vertebració territorial “està caducat” i que el dèficit d’inversions en infraestructures “és molt perjudicial” per a l’economia del país.

“Després de dècades i dècades de xocar de cap contra un mur de pedra, amb arguments, estudis i reivindicacions, jo no veig, encara, que s’hagi obert cap escletxa en aquest mur”, ha lamentat.