Rethink

Avui s’ha presentatnl’informe ‘Repensar la metròpoli. Activar la metròpoli’. Foto: Foment

La seu de Foment del Treball ha acollit avui la presentació de l’informe Repensar la metròpoli. Activar la metròpoli, elaborat per Rethink BCN, el projecte conjunt impulsat fa tres anys per Foment i per la Societat Barcelonesa d’Estudis Econòmics i Socials per generar debat sobre els principals reptes que encara la regió metropolitana. L’acte ha estat presentat pel vicepresident d’Aigües de Barcelona, Ciril Rozman.

Durant la trobada, el president de Foment, Josep Sánchez Llibre, ha afirmat que “les administracions, les empreses i les entitats del tercer sector han d’anar de bracet per crear una metròpoli del segle XXI eficient”. Unes paraules que ha pronunciat per reivindicar la importància de la col·laboració publicoprivada després d’alertar sobre “la problemàtica més important que tenen Catalunya, Espanya i Europa, que és la desigualtat social”.

“Ruptura social”

En el seu discurs, Sánchez Llibre també ha parlat de dos grans reptes de futur per al desenvolupament de la metròpoli, a banda de les desigualtats socials: la transformació digital i el canvi climàtic. Sobre les desigualtats socials, a banda de situar-les com un dels reptes més urgents, ha fet especial èmfasi en la qüestió de l’habitatge i no s’ha mostrat optimista. “No som conscients de la que ens pot caure a sobre si no abordem el problema de l’habitatge”, ha dit Sánchez Llibre. De fet, ha augurat que si no s’afronta aquesta qüestió hi haurà “una ruptura social de conseqüències imprevisibles que afectarà negativament la cohesió social”.

Foment

La presentació de l’informe s’ha fet a la seu de Foment. Foto: Foment

Pel que fa a la transformació digital, el president de Foment ha comentat que “la intel·ligència artificial és el gran repte de futur” i ha destacat el paper de la Unió Europea en la seva regulació perquè “transformi l’economia des d’una vessant transversal, no vertical”. Respecte del canvi climàtic, Sánchez Llibre ha afirmat que “cal aclimatar la transició energètica d’acord amb les necessitats de l’evolució industrial”.

Més informació sobre les dinàmiques metropolitanes

Per la seva banda, el president de la Societat Barcelonesa d’Estudis Econòmics i Socials, Fèlix Riera, ha assegurat que cal fer un replantejament del concepte de la ciutat intel·ligent i també sobre com s’enfoca la lluita contra el canvi climàtic, ja que considera que són reptes que no es poden encarar només amb una òptica de ciutat. Per aquest motiu ha demanat una ampliació “del nombre d’indicadors que estableixen les dinàmiques metropolitanes” perquè incloguin qüestions com la sanitat o l’educació. En aquesta mateixa línia, Rozman també ha situat la regió metropolitana com un espai “absolutament estratègic” en temes com la mobilitat, l’urbanisme o les infraestructures.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram