Foment del Treball

Foment del Treball ha presentat aquest dimarts 22 de febrer el seu informe Repensar la metròpoli. Fer metròpoli. Foto: Foment del Treball

És possible que tota la regió metropolitana s’articuli com un gran territori amb un govern únic? Estem parlant d’una àrea amb més de 164 municipis i més de 4,6 milions de persones que hi viuen, en el marc d’un territori, Catalunya, que té 7,5 milions d’habitants.

Aquesta és la qüestió que ha posat damunt la taula aquest dimarts RethinkBCN, òrgan de Foment del Treball, amb l’informe Repensar la metròpoli. Fer metròpoli. El document, en el qual han participat més de 50 experts, és tota una declaració d’intencions per part de la patronal empresarial: cal crear una gran regió metropolitana on s’impulsin les iniciatives publicoprivades.

Per a Foment, el projecte és condició indispensable per millorar la vida de la ciutadania, potenciar el poder econòmic de Catalunya i posicionar la metròpoli com a referent a l’Estat espanyol i al sud d’Europa. Segons ha afirmat Àngel Simón, integrant de Foment del Treball i president d’Agbar, l’articulació metropolitana “no és que sigui una oportunitat, sinó que és l’única oportunitat de futur i d’esperança per avançar”.

En aquest sentit, Simón ha defensat que “és fonamental avançar en una articulació més gran de l’àrea metropolitana de Barcelona, que permeti als municipis que la componen actuar de manera conjunta davant els reptes actuals que afrontem com a societat”. “Seria ideal que hi hagués una governança diferent”, ha afegit.

Encara més clar ha estat el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, quan ha assenyalat que “la realitat de la metròpoli fa anys que està configurada des de la perspectiva de l’educació, la mobilitat, la tecnologia, la cultura o l’economia” i que, per tant, ara cal “concretar com instrumentalitzar-ho des de les administracions públiques”.

“Si tinguéssim la capacitat de consensuar aquesta idea metropolitana entre les ciutats que en formen part, seria tan engrescadora i tindria tant potencial econòmic com la que van representar els Jocs Olímpics de 1992”, ha sentenciat Sánchez Llibre.

Un debat que no és nou

El debat sobre la necessitat d’articular una gran metròpoli des d’un punt de vista polític no és nou. Darrere d’aquesta idea sempre hi ha hagut els models de país que tenen els diversos partits catalans. En declaracions al Línia, tant l’alcaldessa de Barcelona Ada Colau com l’expresident de la Generalitat José Montilla, per exemple, s’hi han referit. “Pujol va voler frenar l’àrea metropolitana perquè la veia com una amenaça, com un contrapoder, i encara avui patim les conseqüències d’aquella visió”, afirmava Colau el passat mes de juliol. Per la seva banda, Montilla deia que “el Govern de Catalunya mai veurà amb bons ulls una articulació institucional que agafi dues terceres parts del país”.

Sigui com sigui, la irrupció de Foment en el debat obre noves expectatives fins ara inexplorades. L’aposta metropolitana de la patronal s’acabarà imposant?

WhatsAppEmailXFacebookTelegram