Dansa metropolitana

Una actuació de la companyia JazzBetween. Foto: Eli Don/ACN

La setena edició de Dansa Metropolitana desplegarà 270 propostes en més d’un centenar d’espais de dotze municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona. El festival es durà a terme durant tot el mes de març i enguany posarà l’accent en la dansa urbana, que exercirà de fil conductor de tot el certamen.

La programació, que pots consultar en aquest pdf, inclou 109 espectacles, 28 pel·lícules, 30 activitats paral·leles i 46 d’educatives. Pel que fa als noms destacats, s’han programat artistes i companyies internacionals com Rachid Ouramdane, Olivier Duboi, Sidney Dance Company o Sankofa Danzafro, entre d’altres. També hi haurà una important presència d’artistes catalans i estatals, amb vuit noves peces.

12 ciutats

De l’1 al 24 de març el certamen portarà la dansa a teatres, museus, centres cívics, carrers, places i espais públics singulars de dotze ciutats metropolitanes, amb prop de 300 activitats per a un públic ampli i divers. Entre els municipis que faran d’escenari per aquesta setena edició del festival hi ha Badalona, Barcelona, Cornellà, El Prat, Esplugues, Granollers, L’Hospitalet, Sabadell, Sant Cugat, Santa Coloma, Terrassa i Viladecans.

Com a les anteriors edicions, Dansa Metropolitana s’obrirà a tots els estils possibles amb propostes heterogènies que despertin l’interès d’aquells més experts, però també d’altres que no tenen una relació tan directa amb aquesta expressió artística. D’altra banda – juntament amb la col·laboració de teatres i municipis – enguany es plantegen un total de vuit coproduccions amb companyies locals i nacionals, tant per a sala com per a espais no convencionals.

Entre aquests hi haurà Quim Bigas, Poliana Lima, Unaiuna, Ancorae, Companyia El Desvío, Joaquin Collado, Elelei Dance Theatre Company i LaSADCUM. Tot plegat es complementarà amb altres representacions de grups de l’Estat encapçalats per Maria Pagés, Pablo Messiez, Colectivo Milímetro, Alberto Cortés i Luz Prado.

Perspectiva internacional

Tal com ha explicat Júlia Poltronieri, una de les organitzadores de Dansa Metropolitana, en aquesta edició s’ha apostat per una programació “molt variada” que incorpora també grans noms internacionals com és el cas dels francesos Rachid Ouramdane, Mourad Merzouki, Olivier Duboi, l’autraliana Sidney Dance Company, els colombians Sankofa Danzafro, els xinesos Xiexin Dance Theatre o Club Guy & Roni, aquests darrers provinents dels Països Baixos.

L’aposta del festival, però, va més enllà i busca “ampliar aquesta internacionalització” jugant amb les diferents ubicacions. “Hem treballat amb una línia molt clara que passa per trencar la centralitat de Barcelona i fer que les propostes arribin a tots els municipis que participen”, ha insistit Poltronieri. Per això, també ha subratllat el lema “del carrer a l’escenari”, per acostar la dansa a la ciutadania.

Dins d’aquesta idea, s’engloba també un projecte transversal que porta per nom Artèries, i que vehicula una sèrie d’espectacles programats en diferents espais que formen part del festival. Així, mitjançant la dansa, es proposa valorar la idea de la transmissió i el canal. “Hem plantejat un projecte en tres parts, que incorpora un primer taller amb un coreògraf internacional que porta la seva proposta a coreògrafs locals, aquests la porten a les escoles i d’aquí, al públic”, ha explicat.

Pel que fa a la inauguració del festival, es farà el divendres 1 de març a l’skatepark del parc de Catalunya, a Sabadell. Allà s’ha programat la batalla de freestyle Be Soul All Star Battle, organitzada per Soul Headquarters. D’altra banda, a la plaça Argub, s’interpretarà la peça Prelude a càrrec de la companyia Accrocap.

Un projecte consolidat

Nascut l’any 2018, el festival és un projecte que es basa en un sistema participatiu de programació col·legiada amb l’objectiu de democratitzar la dansa i donar suport al teixit artístic local. Des de la primera edició fins al 2023, un total de 167.157 espectadors presencials han gaudit de més d’un miler d’espectacles que s’han programat.

Ho ha explicat el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, Xavier Marcé, en el marc de la presentació, on ha assenyalat que es tracta d’una proposta que no ha parat de créixer, i que encara té potencial per continuar-ho fent. “És un projecte consolidat que impacta en les programacions, perquè aporta més sensibilitat envers la dansa”, ha conclòs.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram