Iria de Santa Coloma

Imatge d’una de les participants de l’Itinerari Iria de Santa Coloma. Foto: Grameimpuls

Fa 15 anys que a Santa Coloma de Gramenet es treballa, des de la formació, per millorar les condicions de vida dels veïns de la ciutat. També, més concretament, de les dones. I ja en fa cinc que va néixer l’acció de capacitació Iria a través de Grameimpuls, el servei local d’ocupació de Santa Coloma, en la qual es fa un tastet d’oficis masculinitzats per a dones.

“Vam detectar la necessitat de fer un pas més perquè les dones veiessin que podien fer oficis tradicionalment d’homes, treure’ls-hi la por escènica, per exemple, d’utilitzar eines o canviar una aixeta, explica al diari Línia l’Ascen Calderón, cap de Desenvolupament Econòmic Local.

L’electricitat, la construcció, el bricolatge i la mecànica bàsica de l’automòbil són els oficis en els quals s’inicien les participants d’aquest programa de 150 hores. Una iniciativa ja consolidada que va més enllà de l’àmbit professional, ja que el curs també conté un espai dedicat a la digitalització i a la defensa personal. “Tenim dos objectius, que les dones siguin autònomes als domicilis en àmbits com el bricolatge i que tinguin coneixement sobre potencials possibilitats professionals”, afegeix Calderón.

En aquest últim lustre han participat en el projecte 100 dones, 20 cada any distribuïdes en els dos tallers que s’organitzen per curs. Segons Grameimpuls, entre una i tres dones que hi participen s’interessen per continuar la formació en professions com aquesta. Una de les coses que manifesten les dones que completen la formació és el grau d’autonomia que assoleixen, és a dir, la satisfacció de no dependre de ningú per arranjaments bàsics de la llar que habitualment els feien els homes.

Descobrir capacitats

La Veronica Ducoing és una de les dones que està a punt de finalitzar l’Itinerari Iria al juliol. Va apuntar-s’hi perquè li agrada formar-se, però també per explorar noves vies professionals. Fer tasques que mai havia fet va cridar la seva atenció, i més tard va comprovar com el grup, tot i el desconeixement, feia la feina. “Ens sorprenia que poguéssim fer aquests treballs. Et sents més capaç. Ha estat una gran experiència”, expressa Ducoing, que reconeix a aquest diari que ha comprovat que podria dedicar-se professionalment a alguna de les tasques.

Per l’Ana Mercedes Romero, una altra alumna, ha estat una formació molt útil, però més a escala domèstica. Per dedicar-s’hi professionalment, afirma, hauria de formar-se més, situació que veu més difícil de compaginar amb una feina, ja que, diu, té la necessitat immediata d’estar al món laboral.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram