senglar

La sobrepoblació de senglars afecta diversos indrets de tot Catalunya. Foto: XPN/Diputació de Barcelona

La població de senglars ha crescut exponencialment en els darrers anys a Catalunya i, malgrat les batudes i les mesures preses per la Generalitat per controlar aquest creixement, la situació s’ha convertit en un problema. Són molts els indrets del país on es poden veure aquests animals a tocar de les poblacions, en la seva recerca de menjar i aigua. Un d’ells és Sant Fost que, en estar envoltat de bosc i zones verdes, viu aquesta problemàtica amb intensitat.

“Ja fa temps que a les urbanitzacions de Sant Fost que estan envoltades de bosc és molt comú trobar-se senglars, però darrerament aquests animals estan arribant fins i tot a les zones urbanes més cèntriques, on rebusquen entre les papereres i contenidors”, explica Miquel Catalan, secretari de l’entitat ecologista la Xopera. “De fet, hi ha alguns senglars que ja formen part del paisatge local, com una família que està instal·lada permanentment entre el Lidl i la llera del Besòs”, assegura.

Segons Catalan, la presència d’aquests animals al municipi s’està intensificant per la sequera i pel maltractament de la natura. “Els senglars cada vegada tenen menys aliment, i per això venen al poble”, explica. “Tot i semblar inofensius, suposen un perill, ja que causen accidents de trànsit i inseguretat”, afegeix.

Propostes de solució

Per intentar controlar la sobrepoblació de senglars, pràcticament cada cap de setmana al llarg dels últims mesos s’han estat organitzant batudes. Aquestes actuacions són competència de la Societat de Caçadors i de la Generalitat i, segons Catalan, “s’acostumen a fer els dissabtes en zones concretes de bosc”.

Per pal·liar el problema, des de l’Ajuntament treballen en la línia d’un “pla de gestió ètic que inclou l’aplicació de vacunes immunocontraceptives en animals joves per tal de reduir la seva capacitat reproductiva”, detallen. Així s’anunciava el 2021 en col·laboració amb la Universitat Autònoma de Barcelona i, actualment, “es continua treballant per al desenvolupament de la vacuna” assenyalen des del consistori. Amb tot, segons explica Catalan, aquest pla encara es trobaria en fase inicial i, per tant, encara quedaria lluny la seva aplicació.

Malgrat la lentitud, des de la Xopera valoren positivament la proposta municipal, ja que pensen que el problema dels senglars a Sant Fost “és solucionable, però no a través de les batudes”. “Està demostrat que es reprodueixen a tanta velocitat que és pràcticament impossible reduir significativament la població només a través d’aquestes accions amb caçadors”, conclou Catalan, en defensa de la via de la vacuna.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram