Foment del Treball

Josep Sánchez Llibre durant la presentació de la proposta de reforma del Codi Penal. Foto: Foment

“Barcelona és la Meca dels lladres”. “És la segona ciutat més insegura d’Espanya després de Ceuta”. “A la capital catalana robar és un negoci rodó”. Així s’han expressat aquest divendres en un acte celebrat a la seu de Foment del Treball a la Via Laietana els diferents ponents que hi ha darrere d’una proposta parlamentària que es debatrà al Congrés dels Diputats i que té per objectiu “acabar amb la inseguretat ciutadana”.

El PDeCAT és qui impulsa la iniciativa políticament, però els artífexs de la proposta són Foment del Treball i la plataforma de comerciants Amics del Passeig de Gràcia. La finalitat del projecte és reformar el Codi Penal per endurir les penes per robatoris lleus.

Segons Emilio Zegrí, de Foment del Treball i responsable de l’informe que avala la proposta, la sentència del Tribunal Suprem de 2017 sobre els furts va deixar desemparats els comerciants, el sector de la restauració i el turisme de Barcelona.

Per la seva banda, Lluís Sans, president d’Amics del Passeig de Gràcia, ha assenyalat que “amb aquella reforma els lladres multireincidents per furts només tenen penes de multa i, per tant, roben al metro o al carrer i de tant en tant, quan els agafen, només paguen 150 euros, cosa que òbviament, amb el benefici que n’estan traient, el surt rendible”. “Com que no hi ha penes de presó ni expulsió del país, és un negoci rodó”, ha afegit.

A més d’endurir les penes, Zegrí ha explicat que la iniciativa implica impulsar uns “jutjats específics en seguretat ciutadana com els que s’han creat per a la violència contra les dones” o “crear arxius compartits entre les diferents policies que operen a la ciutat”.

DES DE LES ALTES ESFERES
“Era a la revetlla de Sant Joan de Javier Godó i vaig dir a Josep Sánchez Llibre: M’has d’ajudar en aquest tema, els comerciants del Passeig de Gràcia estem molt preocupats”, ha explicat Sans.

Va ser Foment qui s’hi va posar a treballar i més tard el PDeCAT va recollir el guant. “El PDeCAT s’ha fet ressò de les inquietuds del sector empresarial i de la població de Catalunya, entroncant amb la magnífica tradició de Convergència i Unió que malauradament alguns partits han perdut. Hem parlat amb tothom, però ha estat el PDeCAT qui ha presentat la iniciativa al Congrés dels Diputats”, ha detallat Sans.

“ASSETJATS PER MANIFESTACIONS”
Un dels punts més sensibles de la proposta dels empresaris és el que es refereix al dret a la manifestació. Zegrí ha assenyalat que, tot i que en el seu estudi no ho ha pogut incloure, “cal conjugar el dret a la manifestació amb el dret a estar segur a casa teva o a vendre els productes que tens en un comerç”. “Sabem que hi ha punts especialment conflictius al centre de Barcelona, assetjats per manifestacions contínues, i estem intentant que els comerços tinguin veu en els permisos per manifestar-se”, ha afirmat.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram