Refugi antiaeri

Refugi antiaeri de la plaça de la Vila de Martorell. Foto: Ajuntament de Martorell

El refugi antiaeri situat a la plaça de la Vila de Martorell és l’excusa per reivindicar la memòria històrica i rememorar la defensa dels pobles i ciutats durant la Guerra Civil. És per això que durant la setmana del 14 al 24 de març s’han organitzat tota mena d’actes, xerrades i exposicions per posar en valor la seva importància.

Al cap i a la fi, a l’anomenada Setmana del Refugi es rememora “la implicació ciutadana pel que fa a la defensa de les ciutats durant la Guerra Civil, i la importància de la recuperació de la memòria històrica, per a construir una cultura de pau, de democràcia i de no-violència”, tal com explica Gemma Jiménez, la historiadora i educadora de Museus de Martorell.

Tant és així, que més enllà de les visites lliures al refugi antiaeri o les xerrades al respecte, també s’han organitzat activitats com la projecció de la pel·lícula El mestre que va prometre el mar o la presentació del llibre Israel, el somni i la tragèdia.

El descobriment del refugi

No va ser fins al març de 1990 que es va descobrir el refugi antiaeri de Martorell. La troballa va ser fruit de les obres de remodelació de la plaça de la Vila, durant les quals van destapar l’entrada a les galeries.

El refugi antiaeri es va començar a construir durant la Guerra Civil, concretament el juliol de 1938. Amb tot, l’espai havia estat ocultat des del final del conflicte.

Es tracta d’una galeria excava en argila en forma de volta semicircular amb més de 35 metres de llargada, una amplada d’1,25 metres i una alçada de 2. Al refugi, el qual arriba a una profunditat màxima de 8 metres, s’hi accedeix per una escala de 27 graons feta de maons.

Així mateix, a l’interior de l’estructura es poden observar tres accessos, actualment tapiats, que donen a tres cases veïnes: cal Vial, cal Canta i cal Morales. Segons fonts orals, també n’hi hauria un altre entre cal Xic i cal Batllevell, tot i que no s’ha pogut verificar.

Actualment, l’entrada del refugi està coberta per una gran pedra rectangular situada a simple vista a la plaça de la Vila, on diu: “Refugi antiaeri 1938. Abril 1990”.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram