Bitllets de transport

Alguns bitllets personals com la T-Jove no poden ser duplicats en cas de pèrdua o robatori. Foto: Albert Cadanet/ACN

La síndica de Barcelona s’ha adreçat aquest dimarts a l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) per denunciar que les problemàtiques amb els bitllets de transport a l’àrea metropolitana segueixen sense resoldre’s.

Segons ha advertit la Sindicatura, s’han detectat dues qüestions en les quals cal fer canvis urgents. Per una banda, als usuaris que utilitzen títols com la T-Jove i altres títols personalitzats que requereixen identificació, en cas de pèrdua o robatori del bitllet no se’ls permet fer un duplicat i han de comprar-ne un de nou.

D’altra banda, la síndica també ha demanat a l’ATM que efectuï canvis en la T-16. Aquest títol per a joves genera molta controvèrsia entre les famílies, ja que els nois i noies només poden utilitzar la T-16 fins al 31 de desembre de l’any en què es compleixen 16 anys. Així, les persones que neixen a finals d’any tenen menys temps per gaudir de l’abonament.

Alhora, la defensora de la ciutadania, com ja ha fet en altres ocasions, ha demanat que la informació sobre els nous títols “sigui clara i entenedora, i que es tinguin en compte aquells col·lectius que puguin tenir més dificultats d’adaptació als canvis i susceptibles de presentar problemàtiques en relació amb l’anomenada escletxa digital”.

ENDARRERIMENT “CRÒNIC”
L’any 2015 es va anunciar la creació d’un nou títol que “revolucionaria” la forma de viatjar a l’àrea metropolitana. Es tractava de la T-Mobilitat, un producte que es va començar a idear el 2013 i que en paraules de la Generalitat “funcionarà d’acord amb la mobilitat real de cada ciutadà, sense necessitat de recórrer a títols de transport múltiples”.

La futura creació d’aquest títol ha fet que moltes de les queixes cap als altres bitllets quedessin supeditades a la nova targeta. És per aquest motiu que la síndica denuncia que les actuacions necessàries en altres títols no poden “seguir condicionades a una T-Mobilitat que pateix un endarreriment crònic”.

Així mateix, la Sindicatura de Barcelona ha demanat més informació sobre com serà el nou títol, que estarà disponible per als 36 municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona.