Nen a classe

Catalunya té “garanties” que el Ministeri d’Educació no demanarà l’execució de la sentència del 25% en castellà. Foto: Pexels

El Tribunal Suprem ha confirmat la sentència que estableix una quota del 25% de castellà als centres educatius de Catalunya. Però el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha assegurat que té “garanties” de la ministra d’Educació, Pilar Alegria, que el govern espanyol no demanarà l’execució de la sentència a les aules catalanes.

En declaracions a RAC1, ha dit que la ministra li va traslladar aquest dimarts que el que faran és emplaçar que es compleixi la nova llei d’educació estatal, la LOMLOE. El conseller ha insistit que els centres no han de fer cap canvi en els seus projectes lingüístics i ha garantit empara i tret responsabilitats als directors. El conseller ha assegurat que directors i docents poden estar “del tot tranquils”.

Cambray ha afirmat que l’única administració que pot instar a l’execució de la sentència és el Ministeri d’Educació, insistint que té garanties del propi Ministeri que no ho farà, i ha afirmat que, si es fa d’una altra manera, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya “se saltaria tots els procediments”.

Cosa del Govern

El govern espanyol creu que la sentència del TSJC que obliga la Generalitat a impartir un 25% de les classes en castellà “s’ha d’executar” com totes les sentències, “perquè és ferma”, però ja avança que no ho sol·licitarà expressament, perquè considera que qui ha de demanar-ne el compliment és el mateix TSJC, i no l’executiu espanyol. Així ho han apuntat aquest dimecres fonts del Ministeri d’Educació i també les ministres de Justícia i de Política Territorial, Pilar Llop i Isabel Rodríguez. Un cop les sentències són fermes, sostenen, pertoca fer que s’executi al tribunal sentenciador, i no al govern espanyol.

De fet, al mes d’agost, un cop el TSJC va emetre la sentència que ara ha estat avalada pel Suprem, el Ministeri d’Educació ja va deixar clar que no tenia intenció de sol·licitar l’execució de la sentència. Al seu entendre, fer-ho implicaria una invasió de les competències de la Generalitat, perquè regular quin percentatge de classes es fan en cada idioma correspon al Govern.

El català, protegit

Després que el Tribunal Suprem rebutgés aquest dimarts el recurs de cassació presentat per Educació contra la sentència que obligava a establir un 25% de castellà a les aules, Cambray ha reiterat que tant la Llei d’Educació de Catalunya com la nova LOMLOE protegeixen el model d’immersió lingüística. En el cas que hi hagi denuncies, el conseller ha dit que es gestionaran com fins ara.

Ha recordat, però, que en aquest cas no es tracta d’una denúncia d’una família concreta, sinó que la decisió del tribunal es dirigeix a l’administració. Per això, ha enviat un missatge de tranquil·litat a la comunitat educativa i ha dit que la responsabilitat és d’Educació. “No s’està exposant els directors dels centres”, ha insistit.

Problema “inventat”

A més, ha acusat els tribunals d'”inventar-se” un problema i ha rebutjat que hi hagi conflicte lingüístic a les aules de Catalunya. En ser preguntat sobre si hi podia haver relació entre la decisió judicial i l’acord per establir un percentatge de català a l’audiovisual, Cambray ha afirmat que “tot és possible”.

Per últim, ha defensat l’autonomia dels centres per tal d’aplicar els projectes lingüístics que més s’adeqüin a les seves realitats, constatant que no serà la mateixa la d’un centre de les Terres de l’Ebre o la Catalunya Central que la d’una de l’àrea metropolitana de Barcelona.

Moncloa reacciona

El fet que la Generalitat hagi apuntat que no té intenció de donar compliment a la sentència ha situat part del focus mediàtic sobre l’executiu de Sánchez. La primera a respondre una pregunta sobre la qüestió ha estat la ministra de Justícia, Pilar Llop, que en una entrevista a Antena 3 ha recordat que un cop el Tribunal Suprem ha ratificat la sentència del TSJC, la decisió “ara s’ha d’executar, perquè és ferma”.

En tot cas ha volgut deixar clar que “correspon donar-li aquest impuls al propi òrgan sancionador”, i per tant no al govern espanyol. “S’obrirà un termini de dos mesos perquè es reclami a la Generalitat que procedeixi al compliment de la sentència. Veurem quina és la resposta, i despèn del que es faci, s’aniran fent passos”, ha dit.

La ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez, ha apuntat en la mateixa direcció als passadissos del Congrés. Preguntada per si el govern espanyol sol·licitarà a la Generalitat que compleixi la sentència, Rodríguez ha recordat que el seu govern “no té aquestes competències”. “Els jutges fan aquesta feina, i nosaltres executem”, ha dit.

Fonts de la Moncloa han insistit que l’aplicació de la sentència no és cosa seva, com tampoc ho és –afegeixen- vetllar perquè es compleixi. “Nosaltres no som els que hem d’instar a res”, apunten, perquè “és el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, segons l’article 103.1 de la Llei 20/1998, al que tornen les actuacions després del Suprem”.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram