Taller Dones Montornès

Participants del taller durant una sessió. Foto: Ajuntament de Montornès

Si féssim un retrat de l’origen de les persones que a tot l’Estat es dediquen a cuidar la gent gran, especialment a les seves llars, es veuria un predomini de dones i, sobretot, de dones migrades.

L’Adela, nascuda a l’Equador, és una d’elles i des de fa 12 anys es dedica a anar de casa en casa arreu de la comarca per atendre gent gran que necessita els seus serveis. “Cada cas és molt particular, però acostumen a necessitar que els dutxis i que els facis altres tasques d’higiene, que els preparis el dinar o el sopar, feines de neteja i de la llar i, en general, que els facis companyia”, explica en declaracions a Línia. Amb tot, bona part de la gent gran que rep aquest tipus de serveis desconeix la realitat de les dones com l’Adela. “És trist perquè alguns tenen prejudicis cap a tu només pel fet de venir de fora, sense saber res de la teva història de vida”, afegeix la cuidadora.

Trencar estereotips

Per posar solució a això, el Casal de la Gent Gran Centre de Montornès acull cada dimecres fins al 20 de març un taller que pretén apropar la realitat de les dones migrades a les persones grans. La iniciativa forma part del projecte Dones que es mouen, dones que cuiden, de l’ONG Metges del Món, i també analitza l’impacte que generen les migracions d’aquestes dones tant als països de destí com als mateixos països d’origen. “En resum, les trobades serveixen per trencar la visió estereotipada i poc propera a la realitat que una part de les persones grans tenen, motivada per la seva pròpia experiència educacional”, destaquen des de l’Ajuntament.

Segons la Clàudia, tècnica d’Educació de Metges del Món i encarregada d’impartir el taller, gràcies a aquest projecte, que compta amb la subvenció de la Diputació de Barcelona i la col·laboració de l’Ajuntament de Montornès, “s’estan aconseguint trencar molts estereotips”. “Les mateixes dones grans que hi participen s’estan adonant que tot allò que pensaven de la gent migrada, arran de l’educació que han rebut, no és així”, detalla a Línia. “També estem aconseguint que relacionin les migracions amb les seves històries de vida, ja que la gran majoria de participants són dones que en el seu moment van migrar des del sud d’Espanya i, per tant, s’estan adonant que tothom es mou, independentment del seu color de pell”, afegeix.

Projecte de llarga durada

Aquesta iniciativa es presentava el passat mes d’octubre, en el marc del programa Octubre, mes de la gent gran. El projecte, però, va més enllà, ja que el taller que s’està fent al Casal només és una petita part de tot plegat. Segons detallen des de l’Ajuntament, Dones que es mouen, dones que cuiden també inclou una enquesta a la ciutadania sobre diversos aspectes de la migració, trobades amb alumnes de secundària, una exposició fotogràfica i l’elaboració de material de difusió sobre el tema, amb la intenció d’apropar-lo a tota la ciutadania.

Sobre l’exposició fotogràfica, la tècnica d’Educació avança a aquesta publicació que s’exposarà per diferents punts de Montornès després de Setmana Santa i que serà una mostra de les històries de vida de les dones que estan participant en el taller.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram