plana del Galet

La plana del Galet vista des de l’altra banda de riu. Foto: Línia

L’Ajuntament de Cornellà ha instat la Generalitat a iniciar el tràmit d’alteració dels seus límits municipals amb el Prat. La proposta, que va rebre el vistiplau unànime al Ple del setembre, demana al Govern que estudiï el recurs que Cornellà els ha plantejat per recuperar els terrenys de la plana del Galet, una zona de mig centenar d’hectàrees on hi ha el centre comercial Splau i el camp de futbol de l’Espanyol, que té una porteria a cada municipi.

Aquesta petició no és pas nova, i s’emmarca en un litigi històric entre els dos ajuntaments per una zona que pertany al Prat, tot i estar aïllada d’aquest municipi pel riu i estar plenament integrada a la trama urbana del barri de Riera, a Cornellà.

El riu ho va canviar tot

Al Ple del mes passat, el tinent d’alcaldia socialista Antonio Martínez Flor va fer una repassada, des del punt de vista cornellanenc, de l’estira-i-arronsa amb el Prat. Tot plegat s’arrossega des de la desviació del cabal del Llobregat, que va fer desaparèixer un meandre que envoltava tota la plana del Galet i que, de fet, l’aïllava de Cornellà. El riu ha canviat, i aquella zona està actualment separada del Prat per l’aigua del Llobregat.

Martínez Flor va dir, en relació amb el Prat, que un municipi no pot tenir un territori al qual no té un accés directe, cosa que, tanmateix, no surt enlloc a la llei. Així i tot, Cornellà vol que la Generalitat es pronunciï d’una vegada sobre aquest plet.

El Govern, de fet, va decidir fa pocs mesos que les fronteres no es tocaven, però en veure que la solució no acabava de satisfer els dos municipis, ha iniciat d’ofici un expedient d’alteració dels termes municipals. Cornellà interpreta que la Generalitat l’ha obert a instàncies del Prat, extrem que neguen fonts del consistori pratenc. Des del Prat, igualment, defensen que la frontera amb Cornellà ha de ser la que marca el Pla General Metropolità (PGM), la qual s’ha fet servir l’últim mig segle. Per contra, l’ajuntament cornellanenc recorda que el PGM no marca termes municipals, sinó les activitats del territori.

A tot això cal afegir-hi la derivada econòmica, ja que els impostos municipals de l’Splau els cobra el Prat, mentre que l’IBI de l’estadi se’l reparteixen entre les dues ciutats. Per altra banda, PP i Vox van recordar al Ple que Cornellà és a qui li toca garantir la seguretat en aquella zona.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram