Salut mental

Aquest any, l’Ajuntament de Barcelona ha rebut 1.500 consultes de salut mental. Foto: Ajuntament de Barcelona

Els indicadors que demostren que la salut mental és un problema prioritari de la nostra societat són incomptables. L’OMS, per exemple, afirmava el novembre que la depressió és la principal causa de discapacitat i malaltia de la població mundial. Al mateix temps, l’organització internacional de salut alertava que el món viu un dèficit de recursos en salut mental, ja que menys d’un 50% de les persones amb problemes psicològics rep ajuda mèdica, i en el cas de la depressió aquesta mitjana se situa per sota del 40%. Totes aquestes dades tenen a veure amb la pandèmia, que ha posat en evidència una situació fins fa poc amagada i que afecta notablement el jovent.

A Barcelona, segons ha informat el mateix consistori, durant l’any 2021 es van doblar les consultes del servei Konsulta’m destinat a infants i joves d’entre 12 i 22 anys, fins a arribar a les 1.500 visites. Aquesta iniciativa, creada l’any 2018, dona “una resposta especialitzada, àgil i immediata” als joves que pateixen problemes psicològics i als professionals de la salut. És per aquest motiu que l’Ajuntament ha decidit ampliar el seu servei més enllà de les persones que tot just superen la vintena.

D’aquesta manera, des del passat 10 de gener està en marxa el nou servei Konsulta’m +22 als districtes de Sant Martí i Sant Andreu. De moment funcionarà com a prova pilot i durarà tres mesos. Més tard s’ampliarà a Nou Barris, Horta-Guinardó, Sants-Montjuïc i Ciutat Vella. “Aquests sis districtes presenten col·lectius amb més vulnerabilitat, relacionada amb qüestions socials i econòmiques que, de retruc, deriven en pitjors indicadors de salut i, específicament, de salut mental”, expliquen des del consistori.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram