Garcia Cuevas

Garcia Cuevas va ser l’últim comerç històric a tancar. Foto: Línia

Les grans marques i grups comercials s’estan apoderant, cada vegada més, del centre de Granollers davant el progressiu tancament de les botigues històriques. Els motius principals pels quals abaixen la persiana són la jubilació, la manca de relleu, l’augment dels preus dels lloguers i els efectes de la inflació. Per tot plegat, el mes de juliol hi havia 77 comerços tancats d’un total de 620. Dit d’una altra manera, un 13% dels establiments tenien la persiana abaixada aleshores. Són xifres que ha donat l’associació de comerciants Gran Centre al diari Línia.

“El problema és que quan tanca un local antic, reobrir-lo implica invertir molts diners”, expliquen des de Gran Centre. “Primer perquè el lloguer és cada vegada més car i segon perquè normalment s’ha de reformar tot l’establiment per adaptar-lo a la normativa actual”, afegeixen. Aquesta situació fa que només les grans marques puguin permetre’s ocupar aquests locals.

Un exemple clar es veurà amb l’històric Forn de Ca l’Espinasa, on pròximament obrirà la marca General Optica, i també amb la botiga de la llar Crack, on obrirà un outlet de roba. Amb tot, continuen buits altres comerços històrics que també han tancat aquest any com la joieria Garcia Cuevas, Pimkie, que feia molts anys que estava instal·lada a Granollers, l’Opticalia de la Porxada o Duran Joiers.

Dinamisme comercial

Malgrat aquests tancaments, segons detallen des de l’entitat, “a Granollers hi ha molt de dinamisme comercial i de la mateixa manera que es tanca un establiment, se n’obre un altre”. Sense anar més lluny, durant el primer trimestre d’aquest any van tancar 24 botigues a la ciutat, però se’n van obrir 21 i hi va haver 12 canvis de sector.

El darrer comerç que ha obert fent un canvi de sector és la marca de cosmètics Druni, que s’ha instal·lat aquest octubre a l’antic edifici de Zara, tancat durant gairebé dos anys per obres. Anteriorment, passava el mateix amb els antics bancs Santander i BBVA del carrer Anselm Clavé, reconvertits ara en una botiga de roba i en un forn de pa 365.

Punts negres

Tot i el dinamisme que caracteritza el comerç granollerí, “hi ha diversos punts negres a la ciutat, és a dir, locals que costa molt que es lloguin”, expliquen des de l’associació. El cas més destacat és el de l’edifici de la Porxada que ocupava Banesto, que fa anys que està buit. “A la plaça de la Corona també hi havia hagut alguns punts negres que ara ja s’han obert, i la resta estan en vies secundàries com el carrer Barcelona, Alfons IV o Portalet, entre altres”, detallen.

Segons Gran Centre, en aquests carrers cèntrics, però menys transitats, és on darrerament s’estan instal·lant els comerços més tradicionals. “El lloguer és més baix i molts autònoms s’estan movent cap a aquesta zona”, expliquen. En aquest sentit, asseguren que “el comerç local es va ofegant de mica en mica”.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram