Can Batlló

Un dels corredors del recinte de Can Batlló. Foto: Gemma Sánchez / ACN

Ja fa 10 anys que l’antic recinte fabril de Can Batlló, al districte de Sants-Montjuïc de Barcelona, està autogestionat pel veïnat. La lluita, però, venia de lluny. Tres dècades després de l’aprovació del Pla General Metropolità de 1976, que preveia la construcció d’equipaments, habitatges i zones verdes a la zona, tot allò seguia bloquejat. L’any 2005 els veïns es tancaven a l’església de Sant Medir per reclamar espais verds i equipaments per al barri a Can Batlló. L’any 2009 van advertir l’Ajuntament que si no s’hi feia res abans de l’any 2011, ho farien ells per la força. I així va ser, tot i que amb la cessió d’una de les naus després d’un pacte in extremis entre el consistori, la promotora i el Centre Social dies abans que acabés el termini establert pels veïns.

“No vam poder fer l’ocupació mítica somiada, però vam fer una entrada triomfal amb més de 2.000 persones”. Així recorda Josep Maria Domingo l’11 de juny del 2011, el dia que el veïnat de la Bordeta va prendre el control de Can Batlló. “Tenien tota una logística preparada per evitar l’ocupació i ens amenaçaven amb conseqüències. Quan ja tenien la data a sobre, i al 15-M es parlava del tema, va arribar l’acord per cedir-nos el Bloc 11”, recorda Domingo. El primer equipament va ser la Biblioteca Josep Pons, poques setmanes després de l’acord. Actualment, el veïnat ha anat aconseguint més espais i a Can Batlló hi ha un rocòdrom, un taller de fusteria, un auditori, una impremta o un circ, entre d’altres. “Tota la feina que s’ha fet ha estat gràcies a les persones voluntàries, que han sigut l’impuls del projecte”, explica Domingo.

L’any 2019 l’Ajuntament va atorgar durant 50 anys la gestió de l’espai a l’Associació Espai comunitari i veïnal autogestionat de Can Batlló, una fita única a la ciutat, l’àrea metropolitana i el país.

SEGUEIX LA LLUITA
“Ara estem en un moment crucial en el qual reclamem a l’Ajuntament coses que s’haurien d’haver fet i que encara no han arribat”, explica l’activista veïnal. Entre aquests compromisos, hi ha la remodelació de dues plantes del Bloc 2 i una part del Bloc 11, entre d’altres. “L’Ajuntament no ha fet res i nosaltres no tenim capacitat per poder-ho fer. Si deixen d’invertir en els espais que estan malmesos, en quatre o cinc anys s’enfonsaran”, assegura Domingo.

El gener d’aquest any, el consistori va presentar el projecte del futur parc de Can Batlló, que preveu transformar un total de 26.000 metres quadrats del recinte de Can Batlló en espai verd. Entre els elements més destacats hi ha la plantació d’un gran bosc i l’edificació de pistes esportives i zones de jocs infantils als blocs 9 i 12, que mantindran la façana. Aquesta primera fase tindrà un cost de 12,3 milions d’euros i està previst que les obres comencin a finals d’aquest any o principis del que ve.

CELEBRACIÓ
La dècada de gestió veïnal de Can Batlló s’està celebrant des del 4 de juny i aquest cap de setmana seguiran les activitats. Avui es fa un pregó amb espectacle musical i demà hi haurà una jornada de tallers oberts, concerts, circ i un dinar popular. La traca final serà diumenge, quan es remataran les celebracions amb un vermut musical.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram