Foto de família de la presentació del programa de la Capitalitat Mundial de l’Arquitectura 2026. Foto: Ajuntament

Ahir es van presentar els eixos i objectius principals i el calendari de la Capitalitat Mundial de l’Arquitectura UNESCO-UIA 2026, un esdeveniment que vol projectar Barcelona com a referent internacional amb activitats i esdeveniments a tots els districtes. L’alcalde Jaume Collboni, l’arquitecta en cap de l’Ajuntament, Maria Buhigas, i Dominique Perrault, en representació de la UNESCO-Unió Internacional d’Arquitectes (UIA), van assistir a l’acte, celebrat al Dipòsit del Rei Martí, a Sarrià-Sant Gervasi, i en el qual també van participar representants de les principals entitats, les escoles d’arquitectura i disseny de l’espai i professionals del sector.

Durant 10 mesos, des de Santa Eulàlia a Santa Llúcia de 2026, la Capital Mundial de l’Arquitectura 2026 oferirà un ampli ventall d’activitats descentralitzades a tot el territori amb exposicions, rutes, tallers, portes obertes, instal·lacions, conferències i concursos, entre altres. La voluntat és que l’esdeveniment tingui molta presència als 10 districtes de Barcelona, per tal de descentralitzar la programació i poder arribar a tota la ciutadania.

L’arquitectura, patrimoni de tothom

Durant la seva intervenció, Collboni va afirmar que la celebració de la capitalitat ha de ser “una eclosió arquitectònica que es visqui a tota a la ciutat”. “Hem de fer arribar l’arquitectura a tota la ciutadania perquè és patrimoni de tothom”, va afegir, tot destacant la vocació de Barcelona de “defensar el seu patrimoni i el caràcter transformador de l’arquitectura”. “Volem reivindicar-nos com a ciutat d’arquitectura que està orgullosa de la transformació que ha viscut durant molts anys”, va manifestar l’alcalde.

L’Ajuntament tindrà presència en la programació amb activitats pròpies, entre les quals hi haurà un acte inaugural i un acte de cloenda en què les llums i la il·luminació dels edificis declarats Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO de la ciutat hi jugaran un paper destacat. També es preveu una exposició de ciutat que es desplegarà de forma descentralitzada als districtes.

La programació es completarà amb una graella d’activitats on participaran un centenar d’institucions, entitats, associacions i experts independents vinculats a l’arquitectura de la ciutat. Properament, es llançarà una convocatòria oberta a totes les entitats i col·lectius que vulguin prendre-hi part i fer propostes d’activitats.

Un dels objectius és que la capitalitat deixi un llegat permanent més enllà de 2026. En aquest sentit, es construirà una maqueta a gran escala de Barcelona i es farà un concurs internacional per a la intervenció en 10 mitgeres de la ciutat, una per cada districte.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram