Parc del Montseny

Les substàncies contaminants del trànsit han estat trobades al Parc del Montseny. Foto: Lluís Vilaró/Turisme Montseny

Substàncies químiques contaminants provinents del trànsit de Barcelona al Parc Natural del Montseny, a més de 50 quilòmetres de la capital catalana. Això és el que ha detectat un estudi liderat pel Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF).

Segons ha explicat l’ACN, la investigació determina que els compostos identificats procedeixen de diverses fonts i inclouen majoritàriament elements d’origen natural, però s’hi ha descobert una gran presència de components derivats de l’activitat humana, principalment de la crema de combustibles a Barcelona.

Ana María Yáñez, autora principal de l’estudi, ha alertat que aquestes molècules d’origen antropogènic, és a dir derivades de l’activitat humana, “poden alterar l’equilibri climàtic ecològic i natural” de la zona, afavorint la producció d’ozó i d’aerosols.

La investigació afirma que mentre els compostos naturals tenen “un paper imprescindible en la regulació del clima i l’aigua”, els de procedència humana poden alterar “l’equilibri climàtic i ecològic natural”.

L’estudi conclou que aquestes molècules contaminants, procedents de Barcelona, són transportades a més de 50 quilòmetres, fins al Montseny, per les brises marines.

Yáñez afirma que, encara que avui dia no es coneix com pot afectar aquesta dinàmica a la salut humana o a l’ecosistema, en futures recerques es podrà veure “l’impacte negatiu que té l’activitat humana en zones protegides”.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram