Sala espera CAP Compte Borrell

La mesura s’implementarà a tot Catalunya a finals d’any. Foto: ACN

El departament de Salut ha anunciat aquest dijous que les incapacitats temporals generades a causa d’un ingrés es gestionaran des dels hospitals per treure pressió a les agendes dels professionals de l’atenció primària. La mesura, que ha començat a implementar-se a partir d’una prova pilot que s’ha dut a terme al Vallès Occidental Est, està previst que es desplegui totalment arreu del territori català a finals d’aquest any 2022.

Segons el volum de població activa que genera un ingrés hospitalari, es preveu un estalvi d’entre 180.000 i 324.000 visites anuals. Segons la directora del Servei Català de la Salut, Gemma Craywinckel, aquesta “desburocratització” permetrà “agilitzar el procés” amb una “clara millora” per a pacients i professionals.

La mesura s’implementarà a tot Catalunya a finals d’any

Pel que fa al conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha destacat que es tracta d’una iniciativa “pionera, automatitzada i que permet fer la vida més fàcil”. En aquest sentit, ha remarcat que “estalvia desplaçaments de familiars del pacient hospitalitzat” que han d’anar al centre de primària per gestionar la baixa i també “té un impacte favorable en el dia a dia dels CAP”.

L’1 de febrer d’aquest any es va iniciar una prova pilot al Vallès Occidental Est, a l’Hospital Parc Taulí i als centres d’atenció primària de la zona. S’ha realitzat amb una plataforma de gestió de baixes desenvolupada al mateix equipament hospitalari i ha implicat l’atenció primària i comunitària de 19 equips, el propi hospital, l’ICAM i el Servei Català de la Salut.

Com funcionarà?

La tramitació de la incapacitat temporal (IT) s’inicia a l’hospital, en prescriure la petició d’acord amb l’ordre d’ingrés. Un cop el pacient està ingressat, l’administració del centre recull la informació requerida per gestionar-la i es genera automàticament el comunicat de confirmació si el pacient continua ingressat 7 dies després del primer dia que es va faltar a la feina, amb una validesa de 14 dies.

Tant la baixa com el primer comunicat es pot descarregar immediatament des de l’aplicació de La Meva Salut. Pel que fa als següents comunicats de confirmació, es gestionen a l’atenció primària.

A tot Catalunya

El desplegament es farà de forma esglaonada arreu de Catalunya durant el 2022 i seguirà un procés similar a totes les regions. En total, s’implantarà en 57 hospitals i s’integrarà en 22 sistemes d’informació diferents.

Inicialment, aquesta nova gestió es realitzarà als pacients hospitalitzats de diferents procedències (urgències, programats quirúrgics, programats mèdics) i als pacients d’urgències amb ordre d’ingrés (pendents d’ingressar). Tot i això, Craywinckel ha obert la porta a incloure altres casuístiques, així com a veure si hi ha centres privats interessats a incorporar-ho.

Amb això es preveu un estalvi d’entre 180.000 i 324.000 visites anuals als CAP, segons el volum de població activa que genera un ingrés hospitalari. Durant els tres mesos de prova pilot a l’Hospital Parc Taulí s’han generat més de 400 incapacitats temporals des de l’hospital i 66 primers comunicats, també generats automàticament des de l’hospital.