Reunió Badalona Generalitat inspecció de pisos

Imatge de la reunió entre l’Ajuntament de Badalona i la Generalitat. Foto: Gemma Sánchez/ACN

L’Ajuntament de Badalona ha demanat a la Generalitat que faci inspeccions tècniques “en profunditat” a 440 pisos de l’illa del bloc esfondrat la setmana passada. Són els habitatges situats al triangle dels carrers Canigó, Llefià i Ausiàs March, tots construïts entre el 1954 i 1960 per un mateix promotor. El govern ha fet aquesta petició a la reunió celebrada aquest divendres amb responsables de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya i el delegat del Govern a Barcelona.

L’Ajuntament també ha instat la Generalitat a obrir una línia de subvencions directes per pagar les obres de reforç de les estructures i les de reconstrucció del número 9. Tot plegat, s’hauria de plasmar en un conveni que el consistori confia signar la setmana que ve.

Fer “un pas més” en les inspeccions

La reunió és fruit d’una petició que aquesta setmana va fer l’Ajuntament a la Generalitat per abordar conjuntament la crisi del carrer Canigó. A la trobada, els regidors han traslladat al director de Promoció de l’Habitatge i al director de Qualitat d’Edificació i Rehabilitació la necessitat d’inspeccionar tota l’illa de cases on hi ha el bloc esfondrat on van morir tres persones. “Volem donar certeses als veïns”, ha dit el tercer tinent d’alcalde i regidor de Territori i Sostenibilitat, Daniel Gracia, que ha insistit que la intenció és que les revisions les pagui la Generalitat.

Gracia ha avisat que “no seran inspeccions tècniques d’edificis convencionals, perquè al número 9 és evident que van ser insuficients, sinó que caldrà fer un pas més enllà”, i ha apuntat que el conveni que preveuen signar amb la Generalitat implicarà també els col·legis professionals d’Arquitectes i d’Aparelladors. El regidor ha subratllat que la intenció de fer les inspeccions és “tranquil·litzar tothom”.

“La setmana que ve signarem el conveni a tres bandes per començar a fer les inspeccions el més ràpid possible, ja que el temps ens juga a la contra, però estem a l’espera que la Generalitat confirmi si n’assumeix el cost econòmic”, ha precisat el regidor a la premsa a la sortida de la reunió, tot assegurant que la predisposició “és bona”. Gracia ha valorat que hi ha “sensibilitat” per part de les dues administracions “perquè s’està parlant de vides de veïns estan intranquils”.

Subvencions “per una situació excepcional”

La segona demanda que el govern local ha fet als directius de l’Agència de l’Habitatge és la creació d’una línia de subvencions directes per als pisos on s’hagin de fer reformes. Gràcia ha puntualitzat que les inspeccions determinaran si cal fer obres o no a tots els 440 pisos, però ha recordat que actualment ja necessiten una actuació els habitatges del número 7, adjacent al bloc esfondrat. Es tracta dels 20 pisos que van ser desallotjats dimecres a causa de l’aparició d’esquerdes.

De moment aquests habitatges han estat apuntalats a l’espera de fer una obra de reforç de l’estructura. El detall d’aquesta obra és encara incert, ja que tot just ahir al vespre es reunien l’arquitecte municipal amb un professional privat aportat per la comunitat de veïns. Fins que no es faci aquesta actuació i hi hagi un certificat tècnic que n’acrediti la seguretat, les 20 famílies no podran tornar a casa.

El regidor ha apuntat que la conservació de l’edifici legalment és un deure que han d’assumir els propietaris dels immobles, però ha recalcat que en aquesta ocasió cal habilitar una línia d’ajudes econòmiques “perquè la situació és excepcional”. “La necessitat dels veïns del número 7 és òbvia, i caldrà veure si això es reprodueix a la resta d’edificis”, ha insistit, tot confiant que la Generalitat oferirà el suport econòmic. Si no fos així, ja ha avançat que l’Ajuntament no tindria capacitat per assumir les inversions necessàries.

L’Ajuntament vol reconstruir la part esfondrada

Pel que fa al bloc del número 9 del carrer Canigó, la intenció de l’Ajuntament és reconstruir la part esfondrada i evitar un enderroc total. Amb tot, Gracia ha recordat que hi ha una investigació policial i judicial oberta per intentar esclarir per què va cedir el sostre de l’àtic creant un esvoranc a tota la finca, de manera que ara per ara no es pot assegurar que salvar l’edifici sigui una opció 100% viable.

Amb relació a les 20 famílies del bloc esfondrat, Gracia ha assegurat que “de moment” totes tenen un lloc on dormir, majoritàriament a casa d’amics o familiars. Amb tot, també ha advertit de la possibilitat que el desallotjament d’aquesta finca s’allargui en el temps fins que es defineixi què fer amb l’edifici, de manera que l’Ajuntament ha demanat a la Generalitat establir un conveni per disposar de pisos d’emergència habitacional.

A la reunió d’aquest divendres no hi ha assistit l’alcalde Xavier García Albiol, que està a Màlaga acompanyant l’equip júnior del Joventut de Badalona durant la celebració de la Copa del Rei de Bàsquet. De cara a dilluns, l’alcalde sí que preveu ser a la ciutat i ha convocat els veïns dels 440 pisos afectats a una reunió per exposar els pròxims passos a seguir.

Troben tres morts entre la runa de l’edifici esfondrat a Badalona
WhatsAppEmailXFacebookTelegram