Alves judici

El tribunal li retira el passaport i l’obliga a presentar-se cada setmana al jutjat. Foto: Jordi Borràs / ACN

L’Audiència de Barcelona ha decretat la llibertat sota fiança per a l’exfutbolista del Barça Dani Alves, que va ser condemnat fa unes setmanes a quatre anys i mig de presó per violar una noia en una discoteca de la capital catalana el desembre del 2022. El tribunal ha imposat una quantitat d’un milió d’euros, la retirada del passaport brasiler i de l’espanyol, la prohibició d’acostament o comunicació amb la víctima i la presentació presencial cada setmana a l’Audiència de Barcelona.

La decisió té el vot particular d’un magistrat, i arriba un dia després de la vista per demanar la llibertat que havia reclamat la seva defensa i a la qual la fiscalia i l’acusació particular s’oposaven.

En la seva interlocutòria, els dos magistrats que han pres la decisió argumenten que la funció de la presó provisional “no pot ser en cap cas la d’avançar els efectes d’una hipotètica pena”. Així, diu que la privació de llibertat ha de ser objectivament necessària i que no existeixin altres mesures menys greus que es puguin adoptar, a més de durar el mínim temps imprescindible.

Sobre el risc de fuga, el tribunal al·lega que la pena imposada, quatre anys i mig, és molt inferior a la demanada per la fiscalia (9 anys) i l’acusació particular (12 anys) i recorda que Alves ja ha complert 14 mesos de presó preventiva. Només es podria prorrogar la presó preventiva fins a la meitat de la pena imposada, o sigui dos anys i tres mesos, cosa que fa improbable que ja hi hagi sentència ferma per part del Tribunal Suprem, perquè encara hi ha pendent de resoldre els recursos presentats davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

També al·leguen que Alves ja no disposa de tants diners com abans dels fets, perquè ja no té contractes de futbol ni publicitat. No obstant, per fixar la fiança d’un milió d’euros, el tribunal té en compte que la defensa ha anunciat que properament Alves rebrà d’Hisenda una important suma de diners que fins ara tenia bloquejada per suposats deutes.

Per la seva banda, el vot particular d’un dels tres magistrats opina que caldria prorrogar la presó provisional amb el límit màxim de la meitat de la pena imposada. Així, considera que el risc de fuga, que va ser el motiu principal de la presó preventiva, segueix vigent o s’ha reforçat.

Risc de fuga?

En la breu vista per la petició de llibertat d’aquest dimarts, l’exfutbolista brasiler va intervenir per videoconferència des de la presó de Brians, on està reclòs des del gener del 2023, i va assegurar que segueix confiant en la justícia i que mai fugirà. La seva defensa al·legava que la pena és inferior als cinc anys, que ja n’ha complert una quarta part i que no té capacitat econòmica per fugir.

La defensa d’Alves al·legava que el seu client no ha estat condemnat a les penes de fins a 12 anys de presó que demanaven l’acusació particular i la fiscalia, sinó a una molt inferior, i que ja ha complert una quarta part de la pena de quatre anys i mig de presó, cosa que teòricament li permetria accedir a permisos penitenciaris si la sentència fos ferma. Per això, al·legava que ja no existeix risc de fuga. Per reafirmar-ho, oferia 50.000 euros de fiança, entregar el passaport brasiler i l’espanyol, la prohibició d’aproximació i comunicació amb la víctima i la personació al jutjat, fins i tot cada dia. També al·legava que ell té el domicili a Barcelona, on també viu la seva esposa, Joana Sanz, de la qual no s’ha separat.

En canvi, les acusacions van al·legar que el risc de fuga és més elevat ara que ha estat condemnat, i recordaven que han recorregut la sentència per reclamar 9 i 12 anys de presó. Tant la fiscalia com l’acusació particular van recordatrque encara no hi ha sentència ferma i que el risc de fuga persisteix o ha augmentat perquè ara ja hi ha sentència i perquè el futbolista té molta capacitat econòmica i passaport estranger, que li permetria fugir. L’advocada de l’acusació particular, Ester García, creu hi ha més risc de fuga que abans del judici, perquè ja hi ha una sentència condemnatòria.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram