menjador escolar

Imatge d’arxiu d’un menjador escolar. Foto: Blanca Blay/ACN

La inflació no dona treva i els preus dels aliments no paren de pujar. Ara es nota especialment en el cas de l’oli, però fa uns mesos es notava en els preus de la verdura, de la carn o dels cereals. Tot plegat, afecta les llars, però també els menjadors escolars.

Segons denuncia l’AFFAC, l’entitat que reuneix les Associacions Federades de Famílies d’Alumnes de Catalunya, els menjadors escolars estarien “en perill” a causa de l’augment de preus per a les famílies i de la disminució de les beques per a l’alumnat que dona el Departament d’Educació. L’AFFAC detalla que aquest curs la inversió de la Generalitat en beques menjador ha estat un 15% més baixa que el curs passat.

El preu dels menjadors

Pel que fa al preu dels menjadors, aquest ha pujat per segon any consecutiu fins als 7,6 euros diaris pel que fa als usuaris esporàdics i fins als 6,9 pel que fa als fixos, que pagarien 1.275 euros anuals. El curs passat, en canvi, els esporàdics pagaven 7,2 euros i els fixos 6,5, és a dir, 1.200 anuals. Mentrestant, l’any 2016, pagaven 6,8 i 6,2 respectivament, que equivaldria a una despesa fixa anual de 1.150 euros. Per tant, l’augment anual en els darrers set anys ha estat de 125 euros i de 75 euros en comparació amb l’any passat.

Segons el Departament d’Educació, aquest increment dels preus es deu, d’una banda, a la inflació i, de l’altra, a una pujada salarial dels professionals que treballen als menjadors. Per la seva banda, però, l’AFFAC demana mesures correctores en els preus, tenint en compte que “el benefici de les empreses es manté igual que l’any passat”, diuen. En concret, guanyen 15 cèntims per menú.

Davant d’aquesta situació, l’ONG Educo també ha denunciat que el sistema de beques menjador a Catalunya no garanteix l’accés a tota la infància vulnerable i que uns 100.000 nens catalans que necessitarien l’ajut no el tindran. Segons Educo, les famílies en risc de pobresa no haurien de pagar res per aquest servei i en aquest sentit lamenten que Catalunya tingui el preu de menjador més alt de l’Estat.

Ajudes comarcals

Aquest curs el Consell Comarcal del Vallès Oriental ha rebut 9.423 sol·licituds de beques menjador. Es tracta del nombre més alt dels darrers quatre anys. D’aquest total, s’han donat 6.385 beques, un 53% de les quals amb un ajut garantit del 70% i el 47% restant amb un ajut del 100%. Pel que fa a les famílies que s’han quedat sense beca, 3.038 en total, en un 64% dels casos s’han desestimat per superar el llindar màxim de renda familiar establert i un 36% de casos estan pendents de resoldre.

El curs passat, el mateix Consell Comarcal va donar 6.493 beques, és a dir, 108 més que enguany. A més, va deixar sense beca 420 famílies menys, un total de 2.618. Tot i això, cal destacar que la despesa del Consell Comarcal en beques ha augmentat un milió d’euros d’un curs per l’altra per l’augment dels preus.

Queixes de les famílies

Paco Iglesias, pare de l’Escola Salvador Espriu de Granollers, explica al diari Línia que és un dels casos que s’ha quedat sense beca. “Tot i tenir uns ingressos força per sota de la mitjana, es veu que no som prou pobres per cobrar aquesta ajuda”, diu. En aquest sentit, lamenta haver de fer front a una despesa encara més alta que el curs passat i reclama la gratuïtat del servei.

D’altra banda, tot i que AMPAS com la de Can Besora, a Mollet, i la del Lledoner, a Granollers, asseguren que no han rebut queixes al respecte, critiquen que consells comarcals com el del Vallès Oriental vulguin retirar la gestió del servei de menjador a les AFA per cedir-la a les direccions dels centres. Això els impediria prendre decisions directes.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram