Lluïsa Moret

Lluïsa Moret conversant amb el periodista Francisco Javier Rodríguez. Foto: Línia

Trencar tots els estigmes que recauen sobre Sant Boi de Llobregat. Aquest és un dels objectius que té l’alcaldessa d’aquest municipi metropolità, Lluïsa Moret, i és el tema sobre el qual va pivotar, aquest dimarts, la quarta edició del cicle de conferències La ciutat metropolitana: progrés i futur. El cicle, organitzat pel diari Línia a Espai Línia, està portant al centre de Barcelona polítics de primer nivell metropolità. Dilluns vinent, sense anar més lluny, serà el torn del primer tinent d’alcaldia de Barcelona, Jaume Collboni, a les set de la tarda.

En l’entrevista conduïda pel periodista Francisco Javier Rodríguez, Moret va parlar d’un dels reptes principals de Sant Boi: aconseguir que el municipi lideri el canvi de paradigma que està vivint la salut mental. Sens dubte, no és una tasca menor, ja que tots els temes relacionats amb la psicologia han estat envoltats, des de sempre, de mites i d’estigmes.

“Nosaltres acumulem una llarga trajectòria relacionada amb la psiquiatria des del segle XIX”, va afirmar Moret, que a més de política és llicenciada en psicologia. “Durant una època va ser un estigma per a la ciutat, però ara som un referent internacional en aquest camp i en la desinstitucionalització de la salut mental”, va afegir l’alcaldessa socialista.

Es referia als esforços que Sant Boi està fent per convertir-se en un centre neuràlgic d’aquest sector de la salut, sigui amb el Benito Menni o amb el Parc Sanitari, en un moment en què la psicologia ha passat a ocupar la primera plana de l’actualitat catalana. “Si hi ha un àmbit en què cal invertir després de la pandèmia és en la salut emocional, ja que, com estem veient, genera problemes socials, com uns alts nivells d’absentisme laboral”, va dir Moret.

En aquesta línia, l’alcaldessa també va fer referència als projectes que s’han impulsat des de l’Ajuntament en el marc de la psicologia i el jovent d’entre 12 i 18 anys de la ciutat. “Hem elaborat un pla de xoc per a l’adolescència”, va explicar Moret. Aquesta iniciativa intenta canviar la manera com els nois i noies de Sant Boi utilitzen l’espai públic, la qual ha provocat queixes entre el veïnat pel soroll o la brossa.

En lloc d’assumir el problema des d’una perspectiva policial, la ciutat ha intentat connectar amb el jovent a través d’integradors socials. “Els joves han vist que la seva veu interessa i molts que creien que l’Ajuntament era només la policia s’han sentit protagonistes del seu municipi”, va detallar la socialista per afegir que hi ha altres ciutats catalanes que s’han acostat a Sant Boi perquè “volen importar el seu model de seguretat”.

Lluïsa Moret

Moret va parlar sobre els estigmes que sobrevolen Sant Boi. Foto: Línia

L’altre estigma

Un altre dels camps en els quals Sant Boi vol ser capdavanter és el de la logística. Segons va assegurar Moret, en aquest àmbit també hi ha molts mites. “Sempre s’ha vist la logística com una activitat que ocupava molt sòl”, va dir. Ara, Sant Boi intenta fer que aquest sector productiu sigui més eficient mitjançant les noves tecnologies.

Moret va afegir que, aquí, el problema amb el qual s’està trobant la ciutat és la manca de professionals. És per això que des de l’Ajuntament s’ha impulsat una aliança amb la Universitat de Barcelona i el sector privat per tal de formar les carreres professionals dels joves en el sector de la logística.

El fet metropolità

L’entrevista també va servir per posar sobre la taula el rol que ha de tenir Sant Boi en la conformació de l’àrea metropolitana de Barcelona. Moret, que va refermar la seva creença en el projecte metropolità, va afirmar que “cal visualitzar la gran Barcelona” perquè aporta projecció a la ciutat de la qual és alcaldessa.

Així mateix, va assegurar que la pertinença de Sant Boi a la metròpoli no suposa una difuminació del seu caràcter. “La metròpoli s’enriqueix de les singularitats dels municipis que la conformen i que hi aporten valor afegit”, va considerar. Alhora, Moret va reconèixer que és Sant Boi qui ha d’explicar a la seva ciutadania la “importància de l’AMB”, però també va posar deures a l’entitat metropolitana, de qui diu que ha de ser “integral, integrada i integradora”.

Finalment, Moret va parlar sobre el pes que té la capital catalana en el projecte metropolità. “Sempre hem reclamat trencar la mirada endogàmica que hi ha des de Barcelona, i en els darrers temps s’ha produït una evolució en aquest aspecte”, va celebrar Moret. “Actualment, hi ha exemples de gestió conjunta en àmbits com el del transport o el dels residus”, va concloure.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram