mayoral barnusell

La renúncia al càrrec de Mayoral deixava lloc l’any passat al mandat de l’alcaldessa Alba Barnusell. Foto: Ajuntament de Granollers

L’absència dels alcaldes socialistes històrics de Granollers, Josep Mayoral, i de Mollet, Josep Monràs, serà, sens dubte, el que més marcarà les eleccions de diumenge al Vallès Oriental. Les seves renúncies al càrrec l’any passat, després de 18 anys ostentant-lo, deixaven lloc al mandat de dues alcaldesses: Alba Barnusell a Granollers i Mireia Dionisio a Mollet. Ambdues afronten la seva primera gran prova de foc, ja que van a les urnes per primera vegada com a candidates del PSC.

Tot i que han fet front a un mandat breu, però intens, en el qual han treballat per convèncer que el canvi generacional i de gènere que hi ha hagut a les dues alcaldies ha estat bo per a les ciutats, ni Barnusell ni Dionisio han estat escollides per la ciutadania. Per això, l’oposició veu en aquest nou escenari una oportunitat única per guanyar vots, amb la possibilitat d’apropar-se més que mai al somni de fer fora els socialistes d’aquestes alcaldies. O almenys, en el cas de Granollers, d’acabar amb la majoria absoluta.

Granollers

A Granollers, Barnusell vol seguir els passos del seu predecessor i ser una referent. Ho fa amb Álvaro Ferrer com a número dos i amb una llista que manté la majoria dels regidors actuals, menys tres: el regidor de Medi Ambient, Albert Camps, a l’Ajuntament des del 1991, Maria del Mar Sánchez, regidora de Serveis Socials des del 2003, i Pietat Sanjuán, regidora de Relacions amb la Ciutadania també des del 2003. Tot i els canvis, l’objectiu és conservar la majoria absoluta que el PSC ara ostenta amb 14 regidors. Només es podria permetre perdre un regidor per mantenir-la.

Per la seva banda, ERC, novament amb Núria Maynou al capdavant, vol ratificar la bona ratxa electoral que en les darreres municipals la va situar com la segona força, amb 4 regidors. De nou, Pau Llobet va de número dos, però s’incorporen noms nous als primers llocs de la llista, com Xavier Raich, cap de colla dels Blancs, i Jennifer Moreno, excap de colla dels Blaus. Malgrat que els separen 10 regidors del PSC, els republicans volen retallar distàncies i tenen l’esperança de governar. Per fer-ho, però, haurien de pactar amb altres formacions.

A Granollers, Junts vol tenir més força, mentre que a Mollet els comuns podrien tenir un paper postelectoral destacat

Mentrestant, Àlex Sastre torna a liderar Junts, la tercera força al consistori, amb Laura Sabatés de dos i amb la mirada posada a superar els republicans. Tot i que tenen el mateix nombre de regidors, 4, van obtenir menys vots que ERC en les darreres eleccions. El seu accés al govern també passaria per buscar aliances.

La resta de partits amb representació al consistori són Ciutadans i Primàries. Pel que fa al partit taronja, amb 2 regidors, aposta pel regidor Jorge Pavón al capdavant. Per Primàries, Joan Ricat, l’únic regidor del partit, va de cap de llista i Mònica Ribell, l’excandidata que va renunciar a l’acta, va de dos.

Entre els grups que no tenen representació a l’Ajuntament hi ha la CUP, amb Josep Maria Gontan, En Comú Podem, que neix de la unió dels comuns i Podem, amb Patrícia Segura com a candidata, i el PP, amb José María Moya. Paral·lelament, nous partits com Tria Granollers, Valents o Vox es presenten per primera vegada als comicis.

Mollet

A Mollet, Mireia Dionisio governa amb 10 regidors i en coalició amb Podem, que en té 2. La majoria absoluta socialista és un escenari pràcticament descartable, però és cert que a l’actual coalició de govern només li falta un regidor per tenir una gran majoria que els permetria seguir governant amb més tranquil·litat. Entre els canvis més destacats de la llista socialista hi ha l’ascens de Raúl Broto, que va de número dos, i la incorporació de cares noves com la de la primera secretària de la Joventut Socialista a Mollet, Noa Monràs.

Monràs i Dionisio

La renúncia al càrrec de Monràs deixava lloc l’any passat al mandat de l’alcaldessa Mireia Dionisio. Foto: Ajuntament de Mollet

Mentrestant, el principal partit de l’oposició, ERC, passa a estar encapçalat per Marta Vilaret després que Oriol López anunciés que no repetiria com a candidat. López, però, va de número dos en una llista que incorpora noms com el de l’exregidor d’Esquerra Unida i Alternativa, Antonio López, ja que ambdós partits es presenten en coalició amb l’objectiu de governar. Tot i això, haurien de buscar aliances i pactar.

Pel que fa a la tercera força, Mollet En Comú, amb 4 regidors, torna a estar liderat per Marina Escribano, amb un nou número dos, David Moreno. En aquest cas, intentaran retallar distàncies amb ERC i poden tenir un paper important en funció de l’aritmètica que deixi la nit electoral.

A Granollers i a Mollet, ERC és el principal partit de l’oposició i aspira a tenir opcions de governar

La resta de partits que el 2019 van accedir a l’Ajuntament són Ciutadans, Podem i Junts. La formació taronja té 2 regidors i aposta per un nou candidat, Javier Munner, ja que ni l’anterior cap de llista, Iván Garrido, ni la regidora Eva Guillén repeteixen. Podem, en canvi, es presenta a les eleccions com a Canviem Mollet, després que Podem Catalunya decidís anar en coalició amb Mollet en Comú però Podem Mollet s’hi negués. La cap de llista continua sent la segona tinenta d’alcaldia Núria Muñoz i el número dos, Alberto Murillo. En aquest cas, caldrà veure si mantenen o no el pacte de govern amb els socialistes. Per altra banda, Junts canvia de candidat, ja que el seu únic regidor, Joan Daví, no repeteix a la llista. Carme Olaria lidera el partit en el seu lloc.

Entre els grups que no són al consistori hi ha el PP, que torna a estar encapçalat per Susana Calvo, i Gent x Mollet-CUP, que es presenta amb Marc Compte com a candidat. També concorren als comicis Valents, l’agrupació local Junts per Mollet i Vox.

I el Baix Vallès?

En l’anterior edició de Línia Vallès es va abordar el panorama electoral del Baix Vallès. Podeu recuperar l’edició en qüestió en PDF i l’anàlisi completa en format digital al web liniavalles.cat.

Els resultats del 2019

resultats 2019 granollers mollet

A Granollers, el socialista Josep Mayoral va revalidar la majoria absoluta i va aconseguir un regidor més, 14 en total. Mentrestant, ERC va passar de ser la tercera força a ser la segona, amb 4 regidors; Junts també va aconseguir 4 regidors, però va tenir menys vots que els republicans; Ciutadans es va consolidar com la quarta força amb 2 regidors i Primàries va entrar al consistori amb un regidor.

A Mollet, Josep Monràs va millorar resultats, ja que el PSC va passar de 7 a 10 regidors, i va pactar amb la cinquena força en nombre de vots, Podem (2 regidors). Fins ara han estat governant a un regidor de la majoria absoluta. ERC també va passar del tercer al segon lloc, amb 6 regidors, els comuns es van situar com a tercera força amb 4 regidors, Ciutadans va resultar quart amb 2 i Junts va aconseguir-ne un. / Foto: Ajuntament de Granollers

La campanya electoral

campanya electoral granollers mollet

Sens dubte, un dels temes que més ha marcat la campanya electoral a Granollers ha estat la necessitat de fer una ciutat més verda. El projecte de transformació de la llera del riu Congost i l’impuls de la mobilitat sostenible han estat en boca de la majoria dels partits. A la vegada, també han estat temes destacats la necessitat de construir més habitatge social, de millorar les connexions amb els polígons i entre municipis i de reimpulsar la ciutat en l’àmbit econòmic, comercial i industrial.

Mentrestant, a Mollet, l’aposta per crear més espais d’oci i cultura, de millorar l’espai públic i els equipaments i serveis i de tirar endavant polítiques que assegurin un habitatge digne per a tothom han estat els temes centrals del debat electoral, juntament amb la urbanització de l’espai agrícola del Calderí. / Foto: ERC Mollet

Possibles pactes

possibles pactes granollers mollet

A Granollers, tot apunta que els socialistes continuaran governant. Tot i que podrien perdre la majoria absoluta si baixen de 14 a 12 o menys regidors, la resta de partits ho tenen complicat per articular una majoria alternativa. Caldria que ERC i Primàries sumessin molts més regidors i que entrés la CUP. Tot i això, també els farien falta els vots de Junts. Mentrestant, el PSC podria governar en minoria o pactar amb els comuns si entressin a l’Ajuntament.

A Mollet, la bona relació entre el PSC i el seu soci actual de govern, l’antic Podem i el nou Canviem Mollet, sembla indicar que es pot repetir el pacte. Si un dels dos aconseguís un regidor més podrien governar en majoria absoluta. ERC, per la seva banda, hauria de pactar amb els comuns i també necessitaria que entrés Gent per Mollet-CUP i els vots de Junts per ser alternativa. / Foto: Ajuntament de Granollers

candidats granollers mollet

El Baix Vallès: territori multicolor
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram