Constitució govern Parets

Ple de constitució del govern de Parets sorgit de les eleccions municipals del 2019. Foto: Ajuntament de Parets

Mai cap partit ha tingut, històricament, l’hegemonia a tots els pobles del Baix Vallès. Si bé és cert que en alguns municipis s’ha imposat el socialisme gairebé ininterrompudament des de la recuperació de la democràcia, en altres hi ha hagut escenaris electorals molt canviants i amb governs de diversos colors.

La situació de cara a aquest 28M no sembla presentar-se diferent. A una setmana vista de les eleccions municipals, cada població té un escenari únic, amb més o menys incògnites i amb més o menys possibilitats de mantenir, trencar o fer nous pactes de govern. Per això, l’única manera d’entendre les particularitats polítiques de cada municipi i de saber com els partits locals es presenten a aquests comicis és repassant un per un el panorama de cada poble.

Incertesa a Parets

Incertesa és la paraula que millor defineix l’escenari polític a Parets, després de la moció de censura del PSC i Sumem Esquerres el gener del 2021 que feia fora de l’alcaldia el candidat d’ERC Jordi Seguer, que havia accedit al govern gràcies a un pacte amb el mateix Sumem Esquerres i Parets per la República. El socialista Francesc Juzgado passava a ser el nou alcalde.

El batlle torna a encapçalar la llista del PSC, amb alguns canvis. Dels set actuals regidors socialistes no repeteixen el tercer i el quart tinent d’alcalde, Antonio Fernández i Alejandro Villena, i tampoc la regidora Maria Gorina. En el seu lloc entra Paola Gratacós com a número dos i els exregidors Lucio Gat i Dídac Cayuela.

Per la seva banda, Seguer torna a ser el número 1 dels republicans. Els cinc regidors que té ERC es mantenen a la llista, amb un nou número tres, Aleix Rosell. A Sumem Esquerres, Casandra Garcia, actual primera tinent d’alcalde, repeteix com a alcaldable, però sense Rosa Martí en els primers llocs de la llista. Martí la tanca simbòlicament després de tota una vida dedicada a la política. Finalment, Neus Jordà torna a liderar Parets per la República, i Manuel Losada, Ciutadans. En els comicis, a més, hi haurà dos partits nous: Valents i VOX.

Pobles socialistes

A Montmeló i a la Llagosta també governa el PSC. En aquest darrer municipi, al capdavant de l’Ajuntament hi ha Óscar Sierra, amb majoria absoluta, que torna a presentar-se. Dels 13 regidors que té el partit, dos no repeteixen a la llista: Jordi Jiménez i Antonia Illescas. Pel que fa a ERC, principal partit de l’oposició, es presenta Cristina Segura després de la renúncia de Xavier Cols, mentre que Eva Miguel lidera els comuns. Com a novetat, Ciutadans es desintegra, ja que el que era el seu alcaldable i ara és regidor no adscrit, Jorge Sabanza, va de cap de llista del PP.

El PSC és la primera força a tres municipis de la zona, els comuns ho són a dos, ERC a un i IUSF a un altre

Pel que fa a Montmeló, l’alcalde, Pere Rodríguez, torna a presentar-se com a candidat del PSC, mantenint la majoria dels regidors i aspirant a continuar ostentant la vara d’alcalde que ara se sosté en un pacte de govern amb ERC. L’únic regidor republicà, Albert Montserrat, torna a liderar la llista d’ERC.

D’altra banda, hi ha canvis en el principal partit de l’oposició, Canviem Montmeló, que passa a encapçalar Marcel Comas després de 12 anys amb Jordi Manils al capdavant. Fem Montmeló, en canvi, manté els dos regidors actuals al capdavant de la llista, i el PP i Ciutadans no es presenten.

Els feus dels comuns

A Montornès i a Santa Perpètua, els que tenen l’alcaldia són els comuns. L’alcalde montornesenc, José Montero, es torna a presentar amb els mateixos regidors, però en posicions diferents, mentre que el PSC l’intentarà desbancar amb nous noms en els primers llocs de la llista, que continua encapçalant Eva Maria Diaz.

ERC, per la seva banda, canvia de candidat, amb Sergi Martínez al capdavant, igual que Ciutadans, que passa a estar liderat per Alejandro Jiménez. Pel PP repeteix Miguel Ángel Alvarado, i Primàries no es presenta perquè el que fins ara ha estat el seu candidat, Jaume Casanovas, va de número dos de Montornès per la República.

Mentrestant, a Santa Perpètua, l’alcaldessa Isabel Garcia lluitarà de nou per l’alcaldia amb pràcticament els mateixos noms, però en diferents posicions a la llista. Pel que fa al seu soci de govern, el PSC, continua encapçalat per Pere García i el mateix equip.

ERC, en canvi, aposta per un canvi, amb Laura Oliver al capdavant substituint Pol Altayó, mentre que Ciutadans continua amb Kevin Romero com a cap de llista.

ERC i agrupacions locals

Martorelles és l’únic municipi del Baix Vallès governat per ERC, que hi té majoria absoluta. L’alcalde, Marc Candela, torna a presentar-se amb els mateixos regidors, menys dos que no repeteixen: Joan Marc Flores i Mònica Garcia. El PSC, principal partit de l’oposició, ha apostat per situar l’actual regidora Maria del Carmen Villarrazo com a número 1, en substitució d’Asunción Pastor.

Units per Martorelles, en canvi, no es presenta a les eleccions tot i tenir una regidora, i En Comú Podem ho fa amb la mateixa candidata, Mònica Utrilla.

Finalment, pel que fa a Sant Fost, l’alcaldessa i candidata d’Independents Units per Sant Fost (IUSF), Montserrat Sanmartí, torna a presentar-se. Ho fa després d’haver accedit a l’alcaldia el març del 2021, juntament amb els comuns, arran d’una moció de censura contra el govern d’ERC. El passat mes de juliol, però, IUSF i comuns trencaven el pacte de govern i des de llavors els primers governen en minoria.

La llista d’IUSF gairebé no presenta canvis, ja que manté els actuals regidors al capdavant, i ERC continua encapçalat per l’exalcalde Carles Miquel, amb Mari Carmen Argente de dos. Pels comuns també es torna a presentar Albert Bastida, primer tinent d’alcalde fins fa uns mesos, mentre que pel PSC ho fa Jesús Canga, fill de l’exalcalde de Sant Adrià Jesús Canga.

I Mollet i Granollers?

En la pròxima edició en paper de Línia Vallès s’abordarà àmpliament el panorama electoral de Mollet i Granollers.

Els resultats del 2019

Resultats 2019 baix vallès

A Martorelles, ERC va aconseguir la victòria amb majoria absoluta, igual que el PSC a la Llagosta. A Santa Perpètua van guanyar els comuns i van pactar amb el PSC per governar en majoria, mentre que a Montmeló va guanyar el PSC i va pactar amb ERC. A Montornès, els comuns es van endur la victòria, sense pactes i en minoria.

A Sant Fost i a Parets van sortir elegits governs que posteriorment es van dissoldre, fruit de mocions de censura. A Parets va guanyar el PSC en nombre de vots, però ERC, Sumem Esquerres i Junts per la República van pactar i van accedir al govern, que tenia Jordi Seguer (ERC) al capdavant. A Sant Fost, IUSF va guanyar en vots, però María José Sánchez, l’única regidora del PSC, va proclamar-se regidora no adscrita i va accedir a l’alcaldia amb el suport d’ERC i comuns. Tres mesos després, renunciava i agafava l’alcaldia ERC. / Foto: ERC de Martorelles

La campanya electoral

Campanya electoral baix vallès

Els temes que estan marcant més la campanya electoral a tots els municipis del Baix Vallès són la mobilitat, la sostenibilitat i l’habitatge. En aquest sentit, la majoria dels partits han parlat de la necessitat d’invertir en una flota de transport públic elèctric i eficient i d’apostar pel lloguer social, així com per la transició energètica i la creació de més espais verds.

D’altra banda, el manteniment i la millora dels equipaments, serveis i espais municipals també estan sent temes destacats. A Parets, per exemple, s’ha parlat de la nova estació de Rodalies, del projecte de millora de l’entorn del riu Tenes i del d’urbanització del ‘plàtan’, mentre que a Montmeló el tema de la nova residència i a Santa Perpètua el del futur Centre d’Urgències d’Atenció Primària (CUAP) estan sent clau en aquesta campanya. / Foto: PSC del Vallès Oriental

Possibles pactes

Possibles pactes baix vallès

A la Llagosta, tot apunta que es repetirà la majoria absoluta del PSC i que, per tant, no caldran pactes, com segurament tornarà a passar a Martorelles amb ERC. A Montornès també es podria produir aquest escenari si els comuns aconsegueixen un regidor més, i fins i tot a Montmeló si el PSC també en guanya un. En cas de no aconseguir-lo, podria tornar a pactar amb ERC com ja ha fet.

A Sant Fost poden tenir lloc dos escenaris: que IUSF també guanyi un regidor i assoleixi la majoria absoluta o que ERC, el PSC i els comuns tornin a pactar. Mentrestant, a Santa Perpètua, tot apunta que caldrà pactar per governar en majoria, i ho podrien tornar a fer els comuns i el PSC. I a Parets el més probable és que el PSC torni a pactar amb Sumem Esquerres, ja que ERC i Parets per la República haurien d’aconseguir molts més vots per poder articular una alternativa./ Foto: Ajuntament de Sant Fost

candidats baix vallès

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram