Excavacions al jaciment. Foto: Ajuntament

Un grup d’investigadors està treballant al jaciment Castell de Barberà, situat a prop del riu Ripoll, per conèixer la geologia de la zona. Els treballs es basen principalment a obrir talls geològics al voltant del tal·lus del riu. Els experts creuen que si recopilen més dades sobre el terreny i l’estudien, podran determinar d’una manera més acurada l’edat del jaciment. Conèixer els anys que té la zona permetria posar una data més exacta a les troballes i facilitar l’estudi dels orígens de la humanitat.

La Leakey Foundation dels Estats Units ha escollit aquest projecte entre els tres millors, de les més de cent sol·licituds rebudes, cosa que ha permès obtenir el finançament per als treballs d’aquest any.

De moment, al jaciment s’han descobert, a banda de multitud de fòssils, restes d’un gran antropomorf i d’un primat.

LA MONA DE BARBERÀ
El jaciment Castell de Barberà es va començar a excavar abans dels anys 70 per part del doctor Miquel Crusafont i els seus col·laboradors. Crusafont va descobrir les restes de dos primats, un de gran i un de petit. Aquest darrer va ser identificat segons les seves restes dentàries i se li va donar el nom de Barberapithecus, la mona de Barberà, i és considerat un dels primers primats catalans d’aspecte modern. Per altra part, la identitat del gran antropomorf present al jaciment de Castell de Barberà és encara desconeguda.

La troballa d’aquests dos exemplars és molt insòlita i remarca la gran rellevància d’aquest jaciment.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram