CleceVitam Ceritania

L’Amal Salem (esquerra) i el Miquel Quintero (dreta) amb la Nora (centre), la gossa de la teràpia. Foto cedida

Diuen que de vegades una imatge val més que mil paraules. En el cas que ens ocupa, la imatge és la d’una gossa, la Nora, ajupida al costat d’un home en una residència de gent gran de Cerdanyola del Vallès, CleceVitam Ceritania, on és la protagonista d’una activitat de teràpia amb animals. En aquest moment, l’home recorda les seves mascotes de la joventut. L’acarona i l’animal se li adorm a sobre. L’escena la descriu l’Amal Salem, tècnica d’intervenció assistida amb gossos (CTAC) i directora d’Interdog, una entitat que s’encarrega d’organitzar activitats com aquesta.

La importància de la imatge radica en el fet que la teràpia encara no havia ni començat i ja estava donant fruits. La sessió va tenir lloc el 21 de juliol a la residència CleceVitam Ceritania de Cerdanyola del Vallès i tenia per objectiu ajudar a reforçar l’estimulació cognitiva i sensorial dels 30 residents participants. “Es treballa la memòria, les habilitats socials i s’ajuda a millorar les activitats del dia a dia, com pentinar-se o menjar amb coberts”, explica l’Amal, que destaca que la sessió del dia 21, que era la primera que tenia lloc en aquesta residència, va ser tot un èxit.

En concret, l’activitat va tenir una durada d’unes dues hores, durant les quals els residents van poder gaudir de la Nora, una gossa “molt simpàtica i llesta”, com la descriu la Manuela Espinosa, una de les residents que va participar en la sessió. La Nora va jugar amb la gent gran a través d’exercicis que, com hem dit, ajuden a reforçar diversos aspectes, sempre amb l’acompanyament d’especialistes del centre. “El gos és un motivador”, diu l’Amal, que ajuda a assolir un seguit d’objectius als residents. El Miquel Quintero, un d’ells, coincideix amb la Manuela a l’hora d’opinar que la gossa era la mar de simpàtica. “Amb qualsevol carícia que li feies reaccionava, i si la cridaves venia ràpidament”, recorda el Miquel, que diu que li agradaria molt que pogués tornar-hi un altre dia.

CleceVitam Ceritania

La Manuela Espinosa acariciant la Nora, la gossa “simpàtica i llesta”, tal com ella mateixa la descriu. Foto cedida

Sentiment de comunitat

Per fer la teràpia es van dividir els participants en dos grups, segons les seves capacitats cognitives i la seva autonomia. “La teràpia ens va bé per als residents que són més reservats, i també fomenta les relacions de grup”, detalla la Xènia Puig, directora de la residència, que explica que l’activitat “és molt versàtil” i que la raó de dur-la a terme responia a la necessitat de “recuperar la normalitat” després de més de dos anys d’una pandèmia que ha afectat molt la gent gran.

A més, a través d’aquesta teràpia, CleceVitam Ceritania aprofundia en la seva voluntat de propiciar un envelliment actiu, de la mà d’un equip de professionals que tenen una gran vocació de tracte amb les persones. Per altra banda, sessions com la del dia 21 encaixen perfectament en la voluntat de la residència de fomentar el sentiment de comunitat entre els residents, a través d’unitats de convivència, que són grups reduïts d’usuaris que comparteixen gustos i aficions. Aquest aspecte contribueix al fet que les persones usuàries puguin sentir que estan entre amics i amigues.

CleceVitam Ceritania

“Es treballa la memòria, les habilitats socials i s’ajuda a millorar les activitats del dia a dia, com pentinar-se o menjar amb coberts”, explica l’Amal. Foto cedida

Múltiples beneficis

De fet, els beneficis d’una teràpia com aquesta són corroborats per l’Amal, que és sanitària i tècnica d’intervenció assistida amb gossos. A les persones amb demència, per exemple, els ajuda a recordar informació relacionada amb l’animal, com ara el seu nom o els seus gustos. Per altra banda, els residents que tenen alguna dificultat psicomotriu també obtenen beneficis de la feina amb l’animal, a través d’exercicis i jocs prèviament dissenyats que els ajuden a millorar tasques del seu dia a dia. A més, la teràpia contribueix a potenciar l’autoestima, la comunicació afectiva i a expressar sentiments i emocions.

I la gossa, com s’ho passa? En aquest cas, la Nora també va passar una bona estona amb la gent gran a Cerdanyola del Vallès. Així ho destaca l’Amal, que reconeix que cada animal és un món i que n’hi ha que tenen més habilitats per tractar amb infants, amb gent gran o amb persones amb diversitat. L’important, argumenta l’Amal, “és que el gos estigui content de ser-hi”, i a CleceVitam Ceritania va ser així. “Sembla que sigui una persona, de tan intel·ligent que és”, conclou somrient la Manuela.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram