La pandèmia del coronavirus, d’ençà que va esclatar a mitjans del passat mes de març, ha tingut uns efectes socials molt negatius. A banda de la gran afectació sanitària, les desigualtats han augmentat i una part de la ciutadania ha patit la situació de diferents maneres en el seu dia a dia.

Un dels casos on aquestes desigualtats s’han fet més visibles que mai és en la capacitat de fer servir la tecnologia, principalment en l’accés a internet. El fet de poder fer servir o no internet ha marcat una diferència enorme entre aquells col·lectius que l’han tingut al seu abast durant la pandèmia i els que no. No només per la implantació en moltes ocasions del teletreball, sinó també per la facilitat per estar en contacte amb els més propers i per digitalitzar molts processos.

En aquest escenari, és molt important que des de les administracions es pugui garantir l’accés de tota la ciutadania a les eines digitals existents i reduir la bretxa digital que la pandèmia de la Covid-19 ha evidenciat i augmentat, sobretot als barris i col·lectius més vulnerables. Segons dades de la UGT, la bretxa digital és especialment dura amb les dones (més del 60% de les “desconnectades” són dones), la gent gran (hi ha una gran diferència entre el nombre de joves i el nombre d’avis que tenen connexió a Internet), les persones amb menys estudis (l’educació superior duplica en l’ús d’internet a la primària) i les famílies amb rendes més baixes (una de cada quatre persones que cobren el salari mínim no té connexió a internet).

La bretxa digital afecta diferents col·lectius socials

ACCÉS A INTERNET
Veient tota aquesta situació, des de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) tenen molt clar que cal dedicar esforços a combatre una realitat que en un món digitalitzat és un problema de primer nivell. És per això que impulsen el programa ‘Connectabit’, en el marc del Pla ApropAMB ­–en l’eix ‘Reforç educatiu, digital i inclusiu’–, que busca facilitar l’accés a internet de tots els col·lectius que ara mateix no el tenen garantit.

El ‘Connectabit’, en primer lloc, aposta per donar accés a eines i suport tècnic i econòmic per a temes relacionats amb la digitalització, al mateix temps que també està pensat per millorar les mesures de seguretat necessàries en temps d’una pandèmia com l’actual. En aquesta línia, preveu impulsar projectes per desenvolupar mesures i dispositius tecnològics que facilitin el control de la distància entre persones.

Es volen millorar les tramitacions digitals dels ajuntaments

D’altra banda, també posa el focus en la necessitat de millora que puguin tenir els ajuntaments en tot allò que té a veure amb els models de gestió i tramitació electrònica. Aquest punt és molt important, ja que d’aquesta manera es pot aconseguir una eficiència molt més alta en, per exemple, tot allò que té a veure amb la tramitació de les ajudes socials per tal que es puguin gestionar de la forma més ràpida possible.

Cal recordar que des de l’AMB ja s’han pres altres mesures per combatre la bretxa digital, ja que a finals d’octubre es va firmar un conveni amb la Taula d’Entitats del Tercer Sector per analitzar la realitat digital del tercer sector social. L’acord està dotat amb una subvenció de 15.000 euros i preveu la realització de dos estudis. Per una banda, s’analitzaran quines són les necessitats principals de les entitats del tercer sector en l’àmbit digital (formació, infraestructura informàtica, etc.) i, d’altra banda, valorar les diferents opcions jurídiques i normatives per garantir l’accés i l’ús d’internet en bones condicions a tota la població.

Pla ApropAMB: ajudes per als més afectats per la pandèmia

Totes aquestes ajudes per trencar la bretxa digital, i d’altres que s’ofereixen, són possibles gràcies al Pla ApropAMB, que l’Àrea Metropolitana de Barcelona ha creat per destinar ajudes a les persones més afectades per la Covid-19 a partir de la seva experiència en altres programes similars.

Tants mesos de restriccions, confinament i aturades han deixat molts sectors socials i econòmics profundament afectats. Bars i restaurants tancats, comerços que baixen la persiana (alguns de forma definitiva), persones sense els recursos que tenien abans del març o empreses que no tenen més opció que enviar els seus treballadors i treballadores a casa amb ERTOS.

Els efectes de la Covid-19, en alguns casos, no han fet més que posar de manifest mancances que ja patien diferents col·lectius abans de la pandèmia. Un exemple és el cas de les dones, que generalment tenen més dificultats que els homes per trobar feina; la gent gran, que pel seu estat físic necessita assistència o d’eines que els mantinguin a prop dels seus o, finalment, els emprenedors, que enriqueixen el teixit econòmic a còpia de lluitar per tirar endavant els seus negocis.

16,6 MILIONS D’EUROS
Davant d’aquesta situació, des de l’AMB s’ha desenvolupat aquest pla metropolità de suport a la cohesió social, l’economia de proximitat i la coproducció de serveis. Tot plegat es vehicula a partir dels ajuntaments, que es beneficien de la solidesa de l’entitat metropolitana. I és que l’AMB té la capacitat de conèixer els col·lectius que més necessiten aquest suport, gràcies als anys que fa que treballa al territori, al mateix temps que introdueix noves formes, com ara l’economia verda. “El Pla ApropAMB és una resposta eficaç a la pandèmia del coronavirus. Per a l’AMB és molt important posar el focus en temes bàsics per a la ciutadania i, especialment, per als col·lectius més afectats en els darrers mesos. Ara toca posar reforçar el comerç i la bretxa digital i donar suport als joves, a les dones i a la gent gran”, remarca la vicepresidenta de l’Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic, Montserrat Ballarín.

El Pla Aprop prové del reajustament del Pla d’inversions de l’AMB i té un pressupost de 16,6 milions d’euros. Aquests diners finançaran les actuacions impulsades per als municipis de la metròpolis de Barcelona. Els projectes municipals s’han de presentar a l’AMB, que els assessora i participa en la seva definició.

El programa té tres eixos i cadascun té els seus programes concrets. El primer és la Xarxa de Reforç de les Polítiques Socials, que inclou els projectes ‘Acompanya’ i ‘Ecotransforma’t’. El primer aposta per projectes de xarxes de suport social per a persones vulnerables, suport per a professionals i voluntaris per a la cura de persones dependents i reforç dels serveis associats a les polítiques socials. El segon està relacionat amb la reducció del consum d’energia, aigua i residus.

El segon és el Reforç Educatiu, Digital i Inclusiu, dintre del qual hi ha ‘Educar i gaudir inclusivament de manera segura’ (beques i ajudes per al lleure), ‘Connectabit’ (lluita contra la bretxa digital) i ‘Labora jove’ (inclusió al mercat laboral de joves de fora del sistema escolar i suport al manteniment dels llocs de treball per als joves).

Per últim, hi ha el suport a les xarxes d’activitat econòmica dels municipis, que es divideix en ‘Compra de proximitat, segura i saludable’ (campanyes de promoció i divulgació i diferents ajudes), ‘Emprèn i innova en femení’ (impulsar el talent femení i ajudes per al lloguer dels locals) i ‘Suport al teixit econòmic local i a l’economia verda, social i solidària’ (ajudes per al manteniment de llocs de treball, suport tècnic per al teixit productiu i cobrir part de les despeses del lloguer del local industrial o comercial, l’espai de coworking o les oficines).

Contingut elaborat amb la col·laboració de l’AMB

WhatsAppEmailXFacebookTelegram