Una teulada amb amiant. Foto: Joana Garreta i Noèlia Lloberta / ACN

L’amiant continua sent un problema a Cerdanyola. Al març l’Ajuntament va unir esforços amb experts en el tema per erradicar el material del municipi, cosa que és un pas per mirar de solucionar aquesta problemàtica històrica. La solució definitiva, però, queda molt lluny.

I és que a principis de maig va saltar la notícia que la Generalitat vol tenir enllestit abans de finals d’any un pla per eliminar l’amiant a Catalunya per complir així amb l’objectiu que es va proposar fa un temps: erradicar completament aquest material nociu el 2028 dels edificis públics i 2032 de tot arreu. “La iniciativa està molt bé, però queden molts anys”, diu José Luis Gómez, vicepresident de l’Associació de Víctimes Afectades per l’Amiant a Catalunya (AVAAC).

A Cerdanyola el problema va més enllà, ja que, segons Fernando Saavadra, membre de la Taula de l’Amiant municipal i de l’AVAAC, “és una de les ciutats amb més amiant de Catalunya”. “Hi ha moltes naus que segueixen tenint aquest material i, com que el cost que suposa erradicar-lo va a càrrec de l’empresa, la majoria prefereixen seguir treballant com si res”, afegeix.

Mentrestant, la Taula de l’Amiant de Cerdanyola està acabant de definir els seus pròxims passos perquè, com que encara no té un pressupost fixat, no pot començar a treballar en la campanya de sensibilització social que hi ha prevista. Però el que sí que està fent és un seguiment als CAP per localitzar persones afectades pel mineral.

“És un procés lent i com que ningú et pot obligar a eliminar l’amiant, queda en un acte de bona voluntat”, diu Saavedra. Per això, afegeix que “encara falten moltes coses per resoldre i regular”.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram