L’alcalde Escolà anunciant el trencament amb CiU. Foto: Ajuntament

Ha estat un divorci exprés. Divendres 30 de setembre Cerdanyola va posar fi a cinc mesos de govern a tres bandes després d’un Ple, celebrat el dia anterior, molt tens entre els ja exsocis al capdavant del consistori. Compromís (CxC) i Esquerra van anunciar ràpidament el trencament amb CiU. El detonant: l’abstenció dels convergents en una moció que denunciava el malestar de la plantilla municipal i criticava el cessament de la cap del Servei de Cultura.

Tots els grups de l’oposició van aprovar la moció en bloc, de manera que sense el suport de CiU, CxC i ERC es van quedar sols. Segons CiU, es van abstenir perquè, tot i que no compartien els termes en què la moció estava plantejada i algunes acusacions “no provades”, creuen que des de l’Ajuntament s’hauria de fer “autocrítica”.

Aquest no va ser l’únic detonant, però. Al Ple ja es respirava la tensió quan CiU també va votar diferent en un altre punt, aquest cop relacionat amb el crematori. El text demanava revocar el contracte de gestió del futur tanatori amb l’empresa Truyols, “una decisió que formava part de l’acord de govern”, recorden des de CxC i ERC. Els dos socis lamenten que “CiU va optar per deixar el punt sobre de la taula tot i haver anunciat el seu vot favorable a la comissió informativa”.

A més, l’alcalde Escolà va remarcar altres “deslleialtats”, a parer seu, de CiU respecte de l’acord programàtic. Va mencionar, per exemple, “el sentit del vot al darrer Consell General del Centre Direccional” i les “pressions” que CiU havia exercit a la resta del govern “per tal de condicionar el compliment de l’acord a les seves pretensions”. Segons Escolà, CiU va exigir, entre altres, “canviar el cartipàs municipal amb l’amenaça de trencar l’acord de govern”.

Tot això va ser la gota que va fer vessar el got. Els dos socis de govern van convocar l’endemà una roda de premsa i van anunciar la seva decisió de “retirar les responsabilitats de govern a CiU per incompliments en l’acord programàtic subscrit per les tres forces”.

Des d’ERC, Helena Solà es va mostrar “decebuda” perquè el desacord amb CiU “ha impedit fer passes importants per a la ciutat, com evitar la construcció del crematori”, entre altres. Per la seva banda, CiU ha assegurat que sempre ha actuat amb “coherència” i denuncia la “intransigència” dels seus exsocis. El portaveu de CiU, Josep Grau, va dir en roda de premsa dilluns passat que el veritable motiu de la destitució ha estat “la impossibilitat d’arribar als consensos de l’acord de govern” i lamenta que “Compromís i ERC prioritzin els interessos de partit per sobre dels de ciutat”. De tota manera, sembla que per ara CiU descarta una moció de censura.

EL NOU CARTIPÀS MUNICIPAL
Amb tot, el govern torna a estar en minoria, ara amb nou regidors, cinc de CxC i quatre d’ERC. A l’oposició queden 16 regidors: CiU (3), PSC (5), C’s (3), PP (3), el regidor no adscrit i un d’ICV-EUiA, amb el qual es va signar el pacte de governabilitat, el qual caldrà veure si segueix o no en peu.

Dijous passat es va presentar el nou cartipàs. S’ha dividit Treball (per a Iñigo García d’ERC) i Promoció Econòmica (Helena Solà, ERC). Contxi Haro (CxC) recupera Esports i alcaldia es fa càrrec de Planificació Estratègica. Elvi Vila (CxC) té Joventut i Cooperació i Solidaritat, Daniel Mallén (ERC) és el responsable de les relacions amb la UAB i l’EMD de Bellaterra i Elisabeth Pasamonte (ERC) assumeix Patrimoni i Arxiu, a més de Serveis Municipals i Ecologia Urbana, on està integrada Salut Pública.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram