El risc de contagi comunitari s’ha d’intentar evitar, avisa l’Ajuntament. Foto: Arxiu

El sistema sanitari ha establert la necessitat de confinar-se a casa perquè la pandèmia del coronavirus es propaga pel conegut com a contagi comunitari. Això implica que un percentatge de la població pot donar positiu en les proves de detecció del Covid-19 sense conèixer amb certesa quin ha estat l’origen o focus d’infecció.

És per això que, amb les dades de mobilitat habitual o recurrent entre localitats de la població activa a l’estat espanyol, proporcionades per l’INE, i la densitat de població, els professors Alex Arenas (URV) i Jesús Gómez-Gardeñes (BIFI) han traçat un mapa que indica el risc de contagi comunitari a cada municipi.

Si comparem l’índex dels ciutadans que podrien haver-se infectat amb el total de persones censades a cada població, més de 14 veïns de Barberà del Vallès podrien tenir el virus sense saber-ho. Si ens fixem en el conjunt de la comarca, aquesta xifra augmentaria considerablement i parlaríem d’uns 382 vallesans que poden estar contagiats actualment i no ser-ne conscients. Aquestes xifres, però, continuen molt lluny de les previstes a Barcelona o Madrid, lògicament.

D’altra banda, segons reconeix el mateix equip d’investigadors, que aquests dies ha anat actualitzant el mapa amb les últimes novetats sobre els diferents casos positius detectats i la seva ubicació, l’estudi compta amb una sèrie de limitacions. Per exemple, el model utilitzat no preveu contagis provocats per la mobilitat entre països, que podrien fer créixer el nombre d’infectats, i no contempla les restriccions actuals.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram