L‘abocador Elena es va clausurar l’any 2012. Foto: Arxiu

L’abocador Elena té fuites de biogàs. Els sondejos realitzats a la zona han detectat la fuita d’uns 400 litres per hora d’un gas amb una presència superior al 60% de metà, característic del biogàs, cosa que ha provocat que l’Ajuntament de Cerdanyola hagi restringit l’accés a la zona al personal no autoritzat.

D’aquesta manera es dóna la raó als ecologistes i a la ciutadania, que alertaven sobre els possibles perills d’aquest abocador, en el qual fins i tot s’havia previst arribar a construir-hi habitatges. Des de la plataforma Cerdanyola Lliure d’Abocadors recorden que els nivells elevats de biogàs a l’ambient poden provocar problemes respiratoris a la vegada que estan contaminant el subsòl.

L’equip de govern ha mostrat la seva preocupació per la situació i assegura que està “treballant perquè ningú en surti perjudicat”. El govern recorda que “es tracta d’un abocador que es va presentar com a modèlic, però la seva gestió, contractada per l’AMB, no està responent a allò que es va assegurar en el seu moment”. En aquest sentit, l’executiu municipal afirma que “cal que es depurin les responsabilitats al respecte”.

L’abocador Elena és una antiga pedrera que es va omplir amb bales de residus tractades a l’Ecoparc entre el 2007 i el 2011. Va ser clausurat l’any 2012, però segons la plataforma “des de llavors s’ha d’abocar-hi terra contínuament per combatre els esfondraments i les sortides de gas”, una mesura que no ha evitat que les males olors arribessin fins al municipi.

Ara, amb la confirmació de les fuites de gas, s’haurà de buscar una solució eficaç per garantir la seguretat a la zona.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram