Núria Parlon

Només el 16% de les persones qualificades en intel·ligència artificial a Europa són dones, segons dades de l’Instituto de las Mujeres. Trencar aquesta bretxa és, sens dubte, un dels principals reptes per assolir la igualtat al mercat laboral i, sobretot, per no afegir més bretxes de gènere als nous nínxols d’ocupabilitat. I un dels grans reptes –alhora que oportunitat– és que les dones hem de poder participar en el disseny de les noves tecnologies per avançar cap a un futur més verd, digital i igualitari. En aquest sentit, s’estan fent passos importants per incorporar la variable de la igualtat sobretot als sectors emergents del món empresarial, tot i que encara queda un llarg camí per recórrer. Des de les administracions públiques podem i hem d’afavorir i promoure nous espais d’oportunitats i per a l’autonomia de les dones per avançar en el concepte d’una economia més circular, verda i feminista, que és aquella que busca trencar amb les desigualtats existents i que alhora posa el focus i les prioritats en un futur sostenible de les ciutats i del planeta.

Estem experimentant una transició verda i digital que està afectant, i afectarà de manera central i desigual, el món del treball pel que fa a multiplicació de nous llocs de feina, entre altres efectes immediats. Respecte a la transformació digital del món empresarial, aquesta s’està produint d’una manera molt accelerada, fet que limita poder fer una planificació molt reflexionada i necessària en clau d’igualtat. Aquesta acceleració sense reflexió se suma a la infrarepresentació existent de les dones al món de les TIC i de les IA –tant en l’àmbit directiu com de posicions tècniques–, cosa que pot fer augmentar encara més el gap de gènere en la presa de decisions que, al cap i a la fi, ens acabarà afectant com a societat pel que fa al benestar de les persones i en l’augment de les desigualtats. Per això són fonamentals eines com els plans d’igualtat a l’empresa, més enllà de l’obligatorietat de tenir-ne un. Recentment, des de La Ciba de Santa Coloma hem finalitzat una formació en plans d’igualtat a l’empresa i hem pogut conèixer les experiències reals en l’aplicació d’aquesta eficaç eina a cada un dels negocis i petites empreses on s’ha implementat, i com aquesta planificació estratègica amb objectius i accions està sent un veritable motor de canvi i de transformació molt positiu en clau de motivació, de resultats i de sostenibilitat.

Una altra eina estratègica imprescindible, a potenciar també des del món públic, són les trobades de networking adreçades a dones emprenedores, directives i professionals amb l’objectiu de crear xarxa entre les dones, potenciar la relació i la comunicació i establir vincles i col·laboracions per a projectes pel bé comú i l’economia circular. A Santa Coloma vam celebrar una nova sessió del networking Enxarxades el passat 19 de juny –i que repetirem el 16 d’octubre d’enguany– que va comptar amb la presència de la presidenta de l’Instituto de las Mujeres, Isabel García, de la consultora i coach empresarial per a la gestió del canvi Raquel Caballero i d’una vintena de dones de diferents perfils: professionals, directives, emprenedores i empresàries. Totes elles van poder compartir espai i vivències i iniciar aquesta important tasca de llaurar potencials col·laboracions i cooperacions, compartint sabers, necessitats i solucions. Creant i organitzant espais de networking anem teixint una nova i fructífera xarxa a les ciutats que farà créixer aquest imprescindible ecosistema emprenedor igualitari per esdevenir un espai econòmic més inclusiu, cooperatiu i representatiu. I per què és necessari avançar cap a aquest model? Perquè és fonamental que hi hagi una representació del talent dels homes i de les dones en l’àmbit empresarial perquè les empreses estiguin més compromeses amb la conciliació i la corresponsabilitat de la vida de les persones, alhora que es promogui la desmitificació dels estereotips que generen, no només estigmes, sinó un risc de pobresa més gran i menys autonomia en la vida de les dones, fet que acaba afectant tota la societat.

S’estan fent passos importants per incorporar la variable de la igualtat sobretot als sectors emergents del món empresarial

Un altre exemple de generació de nous centres d’oportunitats, tenint en compte els nous nínxols d’ocupació, és l’espai de coworking que hem creat a La Ciba i que allotja, a hores d’ara, un total de 46 persones (el 70% dones) i 34 projectes, el 79% dels quals estan liderats per una dona. Del conjunt d’iniciatives que acollim, el 59% es troben en fase de consolidació i el 37% en fase d’incubació –és a dir, que l’emprenedor/a està treballant en la seva posada en marxa. Pel que fa a la tipologia de projectes, el 26% tenen a veure amb el sector de la consultoria i el màrqueting i el 18% són projectes per a l’acompanyament de les persones (projectes que tenen a veure amb la maternitat, el coaching i la nutrició), mentre que les arts i la comunicació representen el 15% dels projectes allotjats i els serveis digitals (desenvolupament d’apps i programació), d’educació i sensibilització (sigui en temàtiques d’educació ambiental o de gènere) suposen l’11% de les iniciatives acollides en aquest espai compartit.

Parlàvem anteriorment que s’estan fent passos importants per incorporar la variable de la igualtat sobretot als sectors emergents del món empresarial. Però no per menys reivindicatiu i evident és menys important parlar de la necessitat de promoure i facilitar recursos econòmics. Sens dubte, poder disposar d’un pressupost és fonamental per poder materialitzar els projectes i les iniciatives d’igualtat com a sinònim indiscutible de progrés de les empreses i de la societat. En aquest sentit, no és menor que els ajuntaments i les administracions supramunicipals puguin endegar ajuts destinats a persones que hagin iniciat una activitat econòmica. És una de les línies de subvencions que tenim en marxa i que desplega l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, a través de la regidoria de Comerç i de l’empresa municipal Grameimpuls, i que ens està situant com a ciutat referent en noves oportunitats. Amb aquests ajuts volem contribuir a l’impuls de les empreses i donar suport a l’emprenedoria.

En conjunt, són eines que ens han d’ajudar a entendre i a contribuir a les transformacions i canvis que s’estan produint al mercat de treball i avançar-nos al seu impacte en l’ocupació de les dones. Cal tenir ben presents els reptes i també les oportunitats que s’obren en un context d’efervescència tecnològica i de canvi radical en l’estructura clàssica de l’economia i l’ocupació. Per això, les aliances entre el sector públic i privat són imprescindibles per fer front a aquestes transformacions sense que s’obrin noves bretxes de gènere ni augmentin les existents. En aquest sentit, està clar que les dones hem de poder participar en el disseny del futur verd i digital i en la generació de coneixement. Ho he pogut comprovar aquests anys com a alcaldessa: si des de les administracions i la governança local creem les oportunitats i les condicions, la ciutadania les aprofita!

Núria Parlon Gil, alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet

WhatsAppEmailXFacebookTelegram