Un equip d’investigació de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), format per especialistes en medicina i biofísica, ha desenvolupat un model matemàtic que ha predit l’evolució de la pandèmia del COVID-19 durant les dues darreres setmanes amb un 99% de fiabilitat. Els informes, que s’actualitzen diàriament, són compartits amb altres equips europeus i recollits per la Comissió Europea. Els seus càlculs, de moment infal·libles, indiquen que cada contagi que evitem avui serà un cas menys d’aquí a 5-7 dies.

La investigació apunta també que, precisament en aquests moments, podria haver-hi un volum molt considerable de contagis sense diagnosticar. Persones que ara mateix tenen una mica de tos i cert malestar poden ser, sense saber-ho, portadores de la malaltia. Si totes segueixen les regles del confinament, si respecten les distàncies mínimes de seguretat quan han de sortir o si no se salten l’hàbit evident de rentar-se les mans amb sabó, el seu virus no tindrà recorregut. En canvi, si es produeix un nou contagi, la corba seguirà creixent, afegint tensió al nostre sistema sanitari, posant a prova la salut de qui té menys defenses per sortir indemne i fent més difícil reprendre uns valors normals.

La majoria de la gent ha entès aquest càlcul estadístic i ha marcat un parèntesi a la seva vida quotidiana, posant per davant de tot el bé comú i esperant que el resultat del seu esforç es vegi reflectit en l’estadística de la pròxima setmana.

Les escoles han tancat portes, el petit comerç ha abaixat la persiana sacrificant els seus ingressos i als hospitals afronten jornades maratonianes. Les coses senzilles que ens semblaven normals fa una setmana, com córrer per un parc o prendre un cafè en una terrassa, ara semblen un somni.

Tornarem a la vida normal, a recuperar les certeses, a tocar-nos sense por i a pensar en el futur. Tot passa per donar-li la volta a la corba al més aviat possible. Perquè com més allarguem el recorregut, més perdrem pel camí.