Esplugues Díaz

L’alcaldessa d’Esplugues, Pilar Díaz, ha presentat aquest matí el projecte dels Districtes d’Innovació. Foto: Ajuntament d’Esplugues

Amb el desenvolupament del parc empresarial i de serveis Porta Diagonal i els anomenats Districtes d’Innovació, l’Ajuntament d’Esplugues impulsa un projecte de transformació urbana i econòmica del municipi, amb l’objectiu que aquest es converteixi en “un nou eix de centralitat metropolitana”, tal com ja va expressar a Espai Línia en el seu dia l’alcaldessa Pilar Díaz, que aquest matí ha presentat a l’Espai Corberó el programa ‘Districtes d’Innovació i Porta Diagonal’.

Per a Díaz, l’estratègia de ciutat passa per “impulsar i desenvolupar el potencial d’Esplugues com a ciutat de la innovació”, perquè el municipi “esdevingui l’epicentre d’un dels clústers de salut i recerca més importants d’Europa, juntament amb el Biopol de l’Hospitalet”, un projecte aprovat el 4 d’abril per la Comissió de Territori de la Generalitat. “A Esplugues el demà, és avui. No tenim plans, tenim realitats”, ha expressat Díaz.

Projecte de medicina de precisió

D’aquesta manera, Esplugues aposta per la concentració i l’atracció d’empreses de sectors innovadors, com la recerca biomèdica i la biotecnologia, la salut i l’alimentació, el desenvolupament sostenible i la intel·ligència artificial. 

Ramon Gras

Gras, durant la seva intervenció. Foto: Ajuntament d’Esplugues

En aquest sentit, Díaz també ha destacat que fa unes setmanes van començar les obres del nou edifici del centre de medicina ‘Projecte Únicas’ de l’Hospital Sant Joan de Déu, ubicat al sector de Porta Diagonal, al barri de Finestrelles. Segons fonts municipals, es tractarà d’un centre de medicina de precisió, especialitzat en el diagnòstic i el tractament integral de les malalties pediàtriques minoritàries.

Més de 50.000 llocs de feina

L’alcaldessa també ha expressat que amb el desenvolupament d’aquests districtes d’innovació es crearan més de 50.000 llocs de feina que representaran “una oportunitat” per a la ciutadania d’Esplugues i de l’àrea metropolitana. “Treballem per generar ocupació molt qualificada i per atraure inversió empresarial capdavantera”, ha dit aquest matí Díaz.

Per la seva banda, a la conferència també hi ha estat el tinent d’alcalde de Cultura i Educació de l’Hospitalet, David Quirós, que ha destacat la feina conjunta entre els dos ajuntaments per col·laborar a tirar endavant el clúster de salut. “És un model de col·laboració en què cada ciutat aporta la seva singularitat”, ha argumentat el regidor hospitalenc. “Això va de generar oportunitats, atraure talent”, ha reblat.

Ocupació en recerca i innovació

Per la seva banda, l’urbanista i investigador en Ciència de les Ciutats de la Universitat de Harvard, Ramon Gras, ha ressaltat la importància de promoure, desenvolupar i concentrar en una àrea relativament propera una ciutat del coneixement. Ho ha dit aquest matí en la presentació del projecte a l’Espai Corberó.

Gras, que forma part de l’equip encarregat de desenvolupar el projecte, ha posat èmfasi en el fet que aquesta transformació urbanística i econòmica serà cabdal per al municipi i per al conjunt de l’àrea metropolitana de Barcelona, perquè ara mateix aquest territori té “un dèficit de 75.000 llocs de treball en aquests sectors de recerca i innovació”.

Esplugues Porta Diagonal

Les dues torres projectades al sector de Porta Diagonal. Foto: Ajuntament d’Esplugues

En aquest sentit, Gras ha presentat els quatre “districtes d’innovació” que treballa amb el consistori, els quals “neixen a Finestrelles i d’allà s’expandeixen fins a Can Cervera“, ha manifestat. En concret, els quatre ecosistemes fan referència a la recerca biotecnològica -on s’inclou el clúster de salut-, un altre dedicat a la salut, l’estil de vida, l’alimentació i els esports; un de desenvolupament sostenible i un quart relacionat amb la intel·ligència artificial.

Les dues torres

Per la seva banda, l’arquitecte Enric Batlle ha fet la presentació del projecte Porta Diagonal, en el qual prendran forma dues torres de 100 metres d’alçada i 23 plantes, que es convertiran en el nou skyline d’Esplugues. Amb tot, Batlle ha remarcat que el verd “serà el color predominant” de la futura àrea Porta Diagonal. En concret, hi haurà 18.000 metres quadrats de zones verdes, de les quals 15.300 seran públiques.

L’acte ha continuat amb una taula rodona sobre el Bioclúster moderada per la directora general de Barcelona Global, Mercè Conesa i protagonitzada pel director gerent de l’Hospital Sant Joan de Déu, Manel del Castillo; el director d’Innovació, Recerca i Universitats de la Gerència Territorial Metropolitana Sud, Josep Comín; i el director general de l’Hospital Clínic de Barcelona, Josep Maria Campistol.

Pilar Díaz: “Esplugues està esdevenint una nova centralitat a la metròpoli”
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram