Alumnes i tutora d’un dels equips, amb els reconeixements. Foto: Línia Tres

“Hem demanat als alumnes que treballessin sobre alguna problemàtica social que els afectés de manera directa o propera, però sempre enfocada des d’una perspectiva positiva”, comenta José Manuel Molina, president de la Universitat Popular de Sant Joan Despí (UPSJD), respecte als curtmetratges sobre temàtica social realitzats per un grup d’alumnes joves.

Aquesta, la universitat de caràcter popular local que ja funciona des de fa quatre anys a la població, és l’organitzadora del III Certamen de Curtmetratge Social, que va ser presentat per primer cop al públic el 24 d’abril i que el 15 de maig va viure una segona part, amb la cerimònia d’entrega dels reconeixements ‘Claqueta’ al Casal Cívic de Sant Joan Despí, a Can Maluquer.

TDAH, religió i ‘bullying’

Hi han participat quatre equips formats per quatre o cinc alumnes cadascun, que han presentat un total de quatre curtmetratges cinematogràfics.

A Pressió acadèmica, el curt reconegut amb el primer premi, s’aborden les dificultats amb els estudis i la capacitat de superació que té una estudiant a la qual li diagnostiquen TDAH, trastorn per dèficit d’atenció amb hiperactivitat. La Nur, una de les autores, explica a Línia Tres que La realitat sota la religió, el segon curt, és una reflexió sobre els problemes que té a l’escola una noia de religió musulmana i “l’assetjament” que pateix pel fet de practicar una religió diferent de la de la majoria.

Jo no volia, el tercer, tracta sobre un grup de noies que volen fer coses arriscades i una d’elles no vol, “com ara provar dogues per primer cop”, comenta l’Anna, una de les alumnes coautores de 4t d’ESO de l’institut Francesc Ferrer i Guàrdia. “Aleshores, aquesta és pressionada per la resta i cal tenir molta personalitat per no cedir a la voluntat de la majoria”, afegeix l’Anna. El quart i darrer curtmetratge és La discriminació del futbol, en el qual una jugadora nova d’un equip de futbol femení és objecte de burles perquè no sap jugar.

Cinema i joventut

“Necessitem gent jove”, implora Molina. Amb aquesta crida i amb la convocatòria del certamen cinematogràfic, que arriba a la seva tercera edició, es vol implicar a la joventut en el projecte de la Universitat Popular. “El nostre objectiu principal és arribar a alumnes adolescents i, de fet, ja tenim un conveni amb l’esmentat IES Ferrer i Guàrdia de Sant Joan Despí”, comenta Molina a Línia Tres. “Tot i això, és molt complicat arribar a treballar amb alumnes d’aquestes edats, perquè costa molt implicar a la joventut”, lamenta el president de la UPSJD, que certifica que la majoria d’alumnes de la universitat popular són adults.

“Sembrar llavors”

A banda del certamen cinematogràfic, la Universitat Popular organitza activitats setmanals, com el cicle ‘Mirades al retrovisor’, protagonitzat per persones amb una llarga experiència vital que aconsellen als joves. “Nosaltres proposem, sembrem llavors, i amb això ja guanyem”, conclou, malgrat tot, Molina.

La Universitat Popular de Sant Joan Despí: quan és el poble qui ensenya al poble
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram