El Barco-Esplugues

Imatge del primer dia de les obres d’enderrocament de l’antic bloc d’habitatges. Foto: Salvem El Barco

Pena, tristor i indignació. Una barreja de sentiments que van des de la ràbia fins a la impotència aclapara aquests dies els antics veïns i veïnes del Barco, l’emblemàtic edifici d’habitatges d’Esplugues desallotjat el passat 26 de març a partir per “danys estructurals i perill imminent d’esfondrament”, segons un informe tècnic encarregat per l’Ajuntament. En només una setmana, gairebé 75 anys d’històries veïnals i familiars han quedat reduïts al no-res, a muntanyes de runes. 

Han estat dècades de convivència veïnal i, especialment, quatre anys de resistència liderada per la plataforma Salvem El Barco per tractar d’evitar l’inevitable. La ubicació de l’edifici en una zona verda, d’acord amb el Pla General Metropolità (PGM) postfranquista de l’any 1976, unit als plans urbanístics de l’Ajuntament, centrats a fer del municipi la Porta de Barcelona, han estat definitius en la sentència de mort d’un bloc afectat pel pas del temps. 

Famílies disperses per la geografia metropolitana

Un sostre fals caigut i esquerdes a l’estructura, cert, però també esquerdes als cors de les persones que hi han compartit la seva vida. Concretament 38 famílies. Famílies que han lluitat fins al darrer moment per recuperar l’irrecuperable. Perquè el final del bloc del número 30 del carrer de la Riba ja estava dictat des dels despatxos dels tècnics i, sobretot, dels administradors municipals. 

Famílies que van fer fora de casa seva un dilluns de finals de març, en plenes vacances de Pasqua. Com ara, quan un altre dilluns de vacances, aquestes d’estiu, va començar l’enderrocament físic. Perquè l’enderrocament moral va tenir lloc cinc mesos abans. 

Greuge comparatiu amb La Baronda

El veïnat denuncia, en un darrer comunicat, la nul·la voluntat política de requalificar el sòl, tal com es va fer el seu dia amb La Baronda, l’antiga fàbrica situada tot just davant del bloc enderrocat, a la mateixa àrea inclosa en el PGM. Actualment, La Baronda és un espai municipal rehabilitat que acull diferents actes i activitats.

La dispersió del veïnat, que en alguns casos ha arribat a deambular per nou ubicacions diferents i que actualment resideix de manera temporal a diferents barris de Barcelona i diverses localitats del Baix Llobregat, afecta els infants encara matriculats a escoles i instituts de la població. Arriba el mes de setembre i la situació escolar encara no ha estat resolta, segons membres de la comunitat educativa d’Esplugues. 

Concentració de comiat i futur de les famílies

Avui dilluns els veïns que encara tinguin forces es tornaran a aplegar al voltant de les restes del Barco, per acomiadar-se de casa seva per darrer cop. Sense haver pogut recuperar mobles i altres objectes personals que han estat llençats de qualsevol manera per les finestres tot just abans de l’enderrocament. Però la lluita veïnal continua. Ni que sigui per tornar a Esplugues, afirmen des de la plataforma. 

Perquè fins ara només una desena part del centenar de persones desallotjades han pogut tornar a Esplugues, mentre que la major part sobreviuen com poden a diferents indrets de la geografia metropolitana, en pisos de transició.

Des del Consistori, per la seva banda, han promès la construcció de pisos de protecció oficial al barri de La Montesa per a la meitat de les famílies desnonades. La resta han rebut una indemnització de 10.000 euros. Una compensació monetària incapaç de compensar els danys causats, lamenten els veïns.

Les incògnites del Barco
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram