Veïns afectats El Barco Esplugues

Dos veïns del bloc davant de l’edifici desallotjat el 25 de març, on s’hi han instal·lat càmeres de videovigilància i una porta de ferro. Foto: Roger Jiménez

El 25 de març, l’Ajuntament d’Esplugues donava l’ordre de desallotjar les 38 famílies que residien a l’edifici conegut com ‘El Barco’ per danys estructurals. “Per seguretat, hem donat l’ordre de desallotjar el bloc, que es troba en estat de ruïna imminent”, afirmava el mateix dia l’alcaldessa, Pilar Díaz.

L’edifici, construït el 1949 i ubicat dins del parc dels Torrents, en una zona qualificada de verda segons el Pla General Metropolità (PGM), fa temps que presenta un “estat de conservació delicat”, tal com recull un informe tècnic elaborat per l’Ajuntament, que va descartar la seva rehabilitació perquè, segons va detallar, el bloc està en “estat de ruïna”.

Protesta ciutadana

Malgrat l’oposició a l’enderrocament per part de la plataforma veïnal Salvem El Barco, que demana la rehabilitació del bloc, i després de tres dies de tensió i resistència per part de tres famílies que inicialment es negaven a marxar, el desallotjament finalitzava el 28 de març, quan van abandonar l’edifici els dos últims veïns que hi quedaven. En protesta contra el desallotjament, entitats de la ciutat van convocar el 27 de març una concentració davant de l’Ajuntament.

Per la seva banda, el consistori ha obert una oficina municipal de suport i atenció als veïns afectats, així com per cobrir les necessitats de les famílies. Segons informava l’Ajuntament el mateix dia del desallotjament, s’oferia un allotjament puntual de dos dies a les famílies que no tinguessin on anar a viure. Mentrestant, informava les famílies que buscaven solucions “adaptades a cada cas”, en coordinació amb l’Agència de l’Habitatge. El 27 de març anunciava que ja tenien tres pisos i 11 més previstos a curt termini. “La prioritat és el suport integral als veïns”, publicava l’alcaldessa a les xarxes socials, hores després del desallotjament.

Polèmic reallotjament

Tanmateix, el 30 de març només una sola família havia estat reallotjada, segons denunciava la plataforma veïnal. Línia Tres ha volgut compartir una estona amb veïns afectats per recollir el seu testimoni i saber de primera mà com estan vivint fora d’El Barco.

Ricardo i Maite, dos dels veïns desallotjats el 25 de març, viuen de manera provisional a un hotel de la ciutat, juntament amb altres tres famílies. “Fins al 18 d’abril, segons ens ha comunicat l’Ajuntament”, comenten, mentre que fonts municipals asseguren que, si cal, aquest termini s’allargarà. “Ens han citat a cada veí abans d’aquella data, però encara no sabem on anirem; és una incògnita, amb tot allò que implica a escala logística i emocional per a nosaltres i les nostres famílies”, denuncien a aquesta publicació durant l’entrevista concedida davant del bloc. “Després de tot el que ha passat, volem un compromís per escrit”, reclama el Ricardo.

Altres van ser reallotjats un parell de dies a un centre d’acollida del Poble Nou, a Barcelona, confirmen els veïns. “Jo no hi vaig voler anar i vaig reallotjar la meva mare, una persona dependent de 85 anys, a casa d’un familiar”, explica la Maite.

També es queixen que els dies anteriors no van rebre cap avís previ i que es van assabentar que havien de marxar de casa seva una hora abans. “En el meu cas concret, estava fora amb la família i ho vaig saber a través dels missatges dels veïns”, apunta el Ricardo. “Tot s’ha fet molt malament i només ara, quinze dies més tard, comencen a fer alguna cosa per nosaltres”, critica, al mateix temps que denuncia “coaccions”, en el sentit que no han rebut cap notificació prèvia ni han disposat de prou temps per a organitzar-se.

Apuntalament pendent

El 2 d’abril s’anunciaven els treballs d’apuntalament de l’edifici, per tal que els veïns puguin recollir les seves pertinences. Aleshores, fonts municipals afirmaven que en dues setmanes haurien finalitzat les feines d’apuntalament. Segons publicava la plataforma veïnal a les xarxes socials, les obres van començar dies després de la present entrevista, a la qual també es van presentar dues veïnes més que no van voler parlar. D’altra banda, el 5 d’abril, la plataforma veïnal denunciava que s’havia donat l’ordre de cobrar el lloguer del mes d’abril. L’edifici és propietat de l’Ajuntament després de la seva expropiació, l’any 2023.

Malgrat tot, Ricardo, Maite i els veïns d’El Barco no es rendeixen i demanen un segon informe tècnic que corrobori o descarti l’estat de ruïna de l’edifici, tal com ha demanat l’agrupació local d’ERC. “Si realment hi ha risc d’esfondrament, per què s’ha deixat passar el temps i encara no s’ha apuntalat res?”, es qüestionen els veïns.

Sigui com sigui, el 15 d’abril el Sindicat d’Habitatge del Baix Llobregat va fer una roda de premsa per exigir una solució “digna” per a tots els veïns afectats. Així mateix, està prevista per al dia 17 una manifestació davant de l’Ajuntament, durant el Ple de l’abril, en suport dels afectats.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram