El Barco Esplugues

Veïns d’El Barco treuen les seves pertinences de l’edifici. Foto: Gemma Sánchez/ACN

La tensió creix a Esplugues arran de la situació d’emergència que es viu a l’edifici d’El Barco. Ahir l’Ajuntament va ordenar el desallotjament de l’immoble pel risc imminent de col·lapse. Avui, el primer tinent d’alcaldia de l’Ajuntament, Eduard Sanz, ha apel·lat a la responsabilitat de les famílies que ahir es van negar a abandonar les seves cases. “És un edifici declarat en ruïna, podria caure en qualsevol moment”, ha alertat aquest migdia en una atenció a la premsa al Saló de Plens.

De fet, ahir es van viure moments de tensió entre la policia i els veïns que volien entrar als seus pisos a recollir algunes pertinences. De fet, entitats de la ciutat han convocat aquest migdia una concentració a les portes d’El Barco per protestar contra el desallotjament i exigir una alternativa d’habitatge “digna”. “No som delinqüents, som gent que paguem el nostre lloguer, i ens enviem la BRIMO. Inhumà”, lamenten els veïns a les xarxes. Els Mossos s’han personat a la zona per donar suport a la policia local en matèria de seguretat.

Amb tot, l’encarregat d’aportar detalls més tècnics ha estat José María González, enginyer municipal i director de servei d’Espai Públic i Medi Ambient de l’Ajuntament d’Esplugues. “Hem trobat patologies que són una amenaça de risc estructural”, ha expressat. L’enumeració de problemes que, segons els estudis que han fet, pateix l’edifici és llarga. “El formigó no s’ha pogut ni analitzar perquè es desfeia, el ferro de les biguetes està completament degradat, hem trobat esquerdes longitudinals…”, ha informat González, que ha recordat que, en el primer informe que el consistori va fer de l’edifici quan el va haver d’expropiar de manera forçosa per una sentència judicial, només es van posar de manifest “patologies de caràcter extern”. “Aquell informe no comprometia l’habitabilitat”, ha assegurat.

Protestes dels veïns

Sigui com sigui, les famílies critiquen la gestió de l’Ajuntament d’Esplugues en aquesta crisi i reclamen “millors solucions” alternatives per poder allotjar-se. És el cas del Mohamed, un dels veïns desallotjats d’El Barco, que en declaracions a TV3 ha expressat el descontentament dels habitants del bloc. “Ens foten al carrer i no ens deixen entrar a casa i ens envien a dormir a no sé on. Això no pot ser”, lamenta el veí.

Un dels afectats, Ronny Guzmán, ha criticat, en declaracions recollides per l’ACN, que el consistori els va comunicar el desallotjament ahir amb una trucada i un comunicat en plena jornada laboral, mentre la policia es personava a casa seva i feia fora els seus dos fills -un d’ells, menor d’edat-. La tensió ha crescut fins al punt que un nombrós grup d’afectats i desenes d’activistes han protestat aquest matí a l’Espai Baronda, on s’ubiquen les oficines dels Serveis Socials, a tocar del Barco. La protesta ha coincidit amb les reunions que el consistori havia agendat amb els desallotjats per tractar individualment els diferents casos.

Mossos Baronda

Agents dels Mossos a l’Espai Baronda, on hi ha Serveis Socials, per evitar aldarulls. Foto: Ateneu d’Esplugues

Els manifestants han apujat el to a mesura que avançava el matí fins al punt que han entrat a les dependències municipals, fet que ha motivat la irrupció de diverses unitats de la Policia Local d’Esplugues i dels agents antiavalots dels Mossos d’Esquadra. La policia ha acordonat l’edifici i ha mediat perquè els manifestants abandonessin les instal·lacions.

El consistori defensa la seva tasca

Preguntat sobre aquestes queixes, Sanz ha reiterat que el consistori espluguí “sempre” ha estat al costat dels veïns d’El Barco, i que mai no els han enganyat sobre la situació de l’edifici. Si bé és cert que l’Ajuntament jugava amb uns altres tempos a l’hora de reubicar els habitants d’un bloc que ha d’anar a terra. “No hi ha hagut manca de previsió”, ha indicat Sanz, tot i reconèixer que pensaven que tindrien una mica més de marge per reubicar les famílies afectades a pisos de protecció oficial de Montesa o de Ca n’Oliveres. En aquest sentit, Sanz ha recordat que estan vivint una situació “d’emergència” i que estan prioritzant cedir pisos a les famílies més vulnerables.

En xifres, el consistori ha atès 37 famílies, 112 persones en total, 25 dels quals menors. D’aquestes, 10 famílies han optat per passar la nit en un alberg, en concret ubicat al Poblenou, a Barcelona, fet que han criticat els veïns per la llunyania del centre d’estada.

Habitatges per als més vulnerables

Sobre aquesta qüestió, el primer tinent d’alcaldia ha detallat que avui mateix estaran, si tot va bé, en disposició de facilitar un parell o tres d’habitatges a les famílies amb més dificultats per trobar alternatives per viure-hi. Tot i que no ha donat cap més detall, ha fet èmfasi en el fet que els pisos han d’estar ubicats a la ciutat o ben a prop. “Tenim contacte amb diferents operadors per disposar d’aquests habitatges”, ha afegit Sanz, que ha assegurat que estan a l’espera de rebre alguna resposta de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, a qui han demanat la seva col·laboració.

Per altra banda, Sanz ha explicat aquest migdia que els inquilins podran accedir als seus habitatges d’El Barco acompanyats per recollir les seves pertinences, un cop s’hagi assegurat l’estructura i apuntalat els pisos, un procés que pot trigar uns dos o tres dies, ha detallat. En aquesta línia, Sanz creu que en dos mesos es podria fer l’enderroc definitiu de l’edifici, tot i que aquesta data es podria avançar.

Crítiques de l’oposició

Des de l’oposició demanen tenir cura dels veïns. ERC ha reclamat aquest matí que el consistori aturi el desallotjament, en paraules del seu portaveu, Roger Martínez, fins que no hi hagi solucions habitacionals per a tothom. El líder republicà ha lamentat “manca de comunicació i transparència” per part del consistori i ha demanat un segon informe, ja que consideren que l’actual “no està ben fonamentat per declarar l’edifici en situació de ruïna immediata”. “L’edifici hauria de ser rehabilitat”, sosté el republicà. Al seu torn, el diputat d’ERC al Parlament Jordi Albert, que ha estat present avui a Esplugues, ha etzibat que el govern de Pilar Díaz ha actuat “sense escrúpols” i, segons diu, amb la intenció de fer fora les famílies “a qualsevol preu”.

Per la seva banda, Marcos Sánchez, portaveu del PP, exigeix a l’Ajuntament que aporti una “solució provisional” als afectats i ha apuntat que pernoctacions en un alberg no és el més adequat.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram