Plensa Liceu

Plensa davant les seves portes. Foto: Pau Cortina/ACN

El Liceu ha inaugurat les portes de l’entrada principal, obra de l’artista santjustenc Jaume Plensa. Les tres grans cledes d’acer inoxidable abatibles, que tancaran l’accés a la porxada durant les nits, són l’homenatge de Plensa a la música i al mateix Liceu; el moviment evoca la pujada i baixada del teló, mentre que les lletres d’alfabets diversos que les conformen s’inspiren alhora en l’obra de Gaudí, la de Miró i també en la “diversitat cultural” a la Rambla. La inauguració, que va tenir lloc ahir a la tarda, va comptar amb l’artista, la consellera de Cultura, Natàlia Garriga; el tinent d’alcaldia de Cultura, Jordi Martí, i el president del patronat del Liceu, Salvador Alemany. L’obertura de portes ha donat pas al públic de la gala Catalunya Aixeca el Teló.

D’aquesta manera, el Liceu inaugura les portes de les tres arcades de l’entrada en el marc del seu 175è aniversari. L’obra encarregada a Jaume Plensa s’anomena Constel·lacions i és un nou element arquitectònic i alhora artístic que canvia per sempre la fesomia de la façana.

Portes que leviten

Plensa, que va llegir el pregó de la Festa Major a l’agost, descriu les portes com “tres núvols de lletres”, i remarca la idea que “ni s’obren ni es tanquen”, sinó que “leviten en una màgica flotació entre els tres arcs de la façana, amb la ferma voluntat de respectar el més petit detall de l’arquitectura de l’edifici”.

L’artista va dir, a més, que Constel·lacions, amb la seva munió de lletres de diferents alfabets, “vol celebrar la gran diversitat del món i la riquesa del diàleg entre les seves identitats”. Són, va concloure, “una exaltació de la vida i un pont amb la Rambla de Barcelona i tots els seus vianants”.

Incrementar el prestigi del Liceu

El president del Patronat del Liceu, Salvador Alemany, va agrair “l’estima” de Plensa pel Liceu, “Barcelona i Catalunya”, tot recordant que l’escultor ha realitzat de franc aquest encàrrec del teatre. Per a Alemany, l’estrena d’una obra de Plensa “al bell mig de la Rambla” és un factor que incrementa “el prestigi del Liceu” i alhora “el plaer de tots els que passegen per la Rambla”.

El cost del projecte Constel·lacions ascendeix als 750.000 euros, un 50% dels quals els aporta la constructora ACS, un 35% provenen dels fons europeus Feder, i un 15% són costejats pel mateix teatre.

Per la seva banda, la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, va secundar l’agraïment per “l’obsequi generós” que ha fet Plensa, i va destacar el fet que l’obra estigui a l’abast de tota la ciutadania, i que sigui part del paisatge quotidià de veïns i visitants. “Tenir l’art a l’abast de tothom fa que la ciutadania pugui conèixer-lo i valorar-lo”, va reblar Garriga.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram