Max Cahner

La comissió d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona va donar llum verda a la creació d’una Oficina dels Barris de Muntanya que tingui competències pròpies. Una oficina municipal que pensi en la muntanya des de la muntanya i superi l’àmbit de districte que té l’actual l’Oficina Tècnica de Collserola a Sarrià-Sant Gervasi.

Més enllà de les divisions administratives vigents en barris i districtes, la ciutat té quatre grans vessants-eixos (Mar, Muntanya, Besòs i Llobregat) pels quals existeixen programes i accions a nivell de ciutat i on el govern de Barcelona ha de tenir un model i exercir un lideratge clar.

Certament, la ciutat de Barcelona va fer un gran salt endavant als anys 80 amb la seva aposta olímpica, invertint més que mai en el litoral, modernitzant la ciutat i portant a terme una sèrie de transformacions que van posar Barcelona al centre del món amb l’arribada dels Jocs Olímpics.

Però no podem oblidar que cinc dels deu districtes de Barcelona –les Corts, Sarrià-Sant Gervasi, Gràcia, Horta-Guinardó i Nou Barris– tenen contacte amb el Parc Natural de Collserola, i en el seu dia a dia viuen una realitat que sovint passa desapercebuda en el context d’una gran ciutat com la nostra.

La creació d’una oficina de barris de muntanya ha de ser vista com una oportunitat per enfocar la ciutat vers la muntanya (el Parc i els barris), que entengui les seves dinàmiques, doni resposta a les seves necessitats i ho lligui amb les accions que s’estan duent a terme en el conjunt de la ciutat, cuidant el gran pulmó verd alhora que dona solucions als problemes i necessitats dels veïns i de l’entorn.

Des de Barcelona en Comú ens comprometem a treballar amb els veïns i territoris per constituir un ens que promogui una governança compartida dels barris de muntanya entre els districtes que en formen part, a través de l’ampliació de competències de l’actual Oficina de Collserola, activant altres mecanismes que gestionin les peculiaritats d’aquest territori.

Ha de ser una de les prioritats de la ciutat del futur situar l’Eix Muntanya en el mapa de les polítiques municipals, destacant el seu caràcter transversal respecte a les propostes municipals transformadores i apostant per la singularitat i potencial del territori de muntanya en el marc global de la ciutat de Barcelona.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram