Una imatge del dia de l’ocupació. Foto: Twitter (@labuenosaires__)

Un grup de veïns de Vallvidrera van fer públic el primer cap de setmana de març l’ocupació de l’edifici de la Llar Betània, una antiga residència per a gent gran també coneguda amb el nom històric de Casa Buenos Aires. L’objectiu de l’ocupació és plantar cara al projecte que contempla convertir aquest edifici modernista de finals del segle XIX, propietat de l’orde religiós dels Pares Paüls, en un hotel de luxe.

Després de l’ocupació, la portaveu dels veïns, que ara han rebatejat l’espai amb el nom de Casa Buenos Aires i tenen l’objectiu de fer-hi un centre de dia per al barri, va explicar que fa dos anys van intentar negociar amb la propietat que la cooperativa Sostre Cívic comprés l’edifici per impulsar un projecte de cohabitatge. L’oferta va ser de dos milions d’euros però la propietat en va demanar quatre. Ara els veïns afirmen estar “decebuts” amb la intenció dels propietaris “d’especular”, al mateix temps que denuncien que se senten “enganyats” per l’Ajuntament. Acusen el consistori d’impulsar, mentre se celebraven les reunions per mirar d’arribar a un acord amb els propietaris, el pla municipal que preveu expandir el turisme del centre de la ciutat cap als barris.

En paral·lel, i segons ha informat Betevé, des de la societat d’inversors barcelonina London Private Company, que està en procés de comprar l’edifici, diuen que els veïns estan fent referència a un projecte que ja no és vigent. La mateixa companyia també explica que hi ha un procés de catalogació de la finca en marxa per part de l’Ajuntament i que encara no està decidit quin projecte es tirarà endavant.

Solució per al mercat cultural

La conversió de l’antic Mercat de Vallvidrera en un nou equipament es podria desencallar després que el projecte s’aturés a causa d’un aïllament acústic insuficient. Ara l’Ajuntament ha proposat la instal·lació d’una caixa insonoritzadora que costarà 300.000 euros.