Eulàlia Folch

Eulàlia Folch, en una imatge d’arxiu. Foto: Fundació Folch i Torres

Eulàlia Folch i Camarasa ha mort als 103 anys a Sarrià-Sant Gervasi. Era membre d’una de les famílies més importants de Barcelona pel que fa a la cultura catalana, els Folch i Torres. De fet, era neboda del gran dramaturg Josep Maria Folch i Torres, creador de la versió més interpretada dels Pastorets, així com de personatges com Masagran, i filla de Lluís Folch i Torres, professor i escriptor i un dels grans noms de la lluita per la defensa dels drets dels infants.

La Fundació Folch i Torres diu d’ella que era “l’última representant de la seva generació” i ha enviat el seu més sentit condol als familiars i als amics. L’Eulàlia era la vuitena de nou germans, els fills que van tenir Lluís Folch i Torres i Isabel Camarasa i Serra. En una entrevista publicada l’any passat a La Mira, l’Eulàlia va recordar la tasca del seu pare Lluís com a director de la Protecció de Menors. De fet, Lluís Folch va crear a principis del segle XX l’anomenada Junta de Protecció a la Infància, una institució que reinseria socialment infants orfes. Més tard, entre el 1925 i el 1927, es va encarregar de dirigir el Tribunal Tutelar d’Infants, durant una etapa en la qual la família vivia en un pis al Poblenou, en un indret on es va instal·lar més tard la presó de dones de Wad-Ras.

El 1928, segons continua recordant l’Eulàlia a l’entrevista al citat mitjà, Lluís Folch va fundar Torremar, un centre que es dedicava a tenir cura d’infants i joves amb discapacitat i problemes mentals i que va destacar pels seus mètodes innovadors. De fet, l’Eulàlia explicava que el seu pare havia viatjat a Berna, Suïssa, per aprendre les noves tendències pel que fa al tractament de les persones amb discapacitat.

L’Eulàlia va estar casada amb un altre il·lustre veí de Sarrià-Sant Gervasi, el doctor Marcel·lí Gili i Serra, un reconegut metge molt estimat al barri pel seu tracte i la seva assistència a qui ho necessitava.

Comiat a Teresa Gimpera

La de l’Eulàlia Folch no ha estat l’única pèrdua significativa recent a Sarrià-Sant Gervasi. I és que el 24 de juliol moria l’actriu Teresa Gimpera, considerada “la musa de la Gauche Divine” i que va debutar al cinema de la mà de Vicente Aranda. Amics i familiars seus la van acomiadar l’endemà al Tanatori de Sant Gervasi, en una cerimònia laica seguida per gairebé un centenar de persones.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram