El Mercat de Les Tres Torres és un dels punts centrals del barri. Foto: Ajuntament

L’informe ‘La renda de les llars a Barcelona 2018’ ha exposat la radiografia més recent del poder adquisitiu dels barcelonins per barris. Per primer cop, les Tres Torres supera Pedralbes posicionant-se com el barri amb més renda mitjana de la llar (38.449 euros) de la ciutat. Pedralbes (Les Corts) es va quedar en segon lloc (35.710 euros) i els tres següents van ser Sant Gervasi-Galvany (35.409 euros), Sant Gervasi-Bonanova (33.774 euros) i Sarrià (31.906 euros). És a dir, quatre dels cinc barris més rics de la ciutat pertanyen al districte.

Més enllà d’aquestes xifres, des de l’Associació de Veïns de les Tres Torres, asseguren que el més important no és el que cobri cada persona, si no quin és l’estat del barri. L’entitat creu que aquí hi ha diverses assignatures pendents.

“Des de fa dècades, estem abandonats pel que fa a inversió pública. No tenim escola bressol pública, ni cap casal ni residència per a la gent gran. Que una renda alta eximeix a un major de 65 anys de la solitud?”, diu Lluís Tusell, el president de l’entitat, fent referència a una realitat que comparteix la veïna Júlia Herrero. “La inversió en equipaments és mínima i la neteja veritable només la veiem quan hi ha eleccions”, diu.

PREOCUPACIONS LATENTS
Tusell indica que les Tres Torres és un barri residencial, tranquil i on es viu molt bé. “No el canviaria per a res”, diu. Al mateix temps, recorda que els seus veïns també tenen preocupacions. La més significativa, com recalca, és justament “l’oblit que sentim per part de l’Ajuntament”.

38.449 euros és la renda anual d’una llar al barri de les Tres Torres, el més ric de la ciutat

En paral·lel, Tusell també considera un problema que hi ha gent jove que no pot assumir el cost del lloguer, que difícilment és, segons afegeix, inferior a uns 1.500 euros al mes per a un pis d’uns 80 metres quadrats. “Molts no han tingut temps d’estalviar ni tenir un bon sou, la qual cosa fa que hagin de marxar quan han nascut aquí”, recorda Tusell. Per la seva part, Herrero assenyala que les xifres de l’informe no responen al 100% a la realitat: “No tothom és tan ric. Em vaig quedar sorpresa quan es va publicar”.

ALS ANTÍPODES
A la cua de l’informe ‘La renda de les llars de Barcelona 2018’ hi ha Ciutat Meridiana, amb una renda mitjana de la llar de 10.554 euros, barri al qual el precedeixen Torre Baró (11.092), Baró de Viver (11.492), Trinitat Vella (11.784) i Trinitat Nova (11.843).

En el cas de Ciutat Meridiana, el president de la seva associació de veïns, Filiberto Bravo, diu que de feina n’hi ha, però que moltes persones no poden tirar endavant. “Necessitem centres de formació perquè la gent pugui accedir a més llocs de treball. Molts no saben per on començar”, apunta Bravo, que alhora explica que les principals preocupacions d’aquest barri són aspectes elementals per viure amb dignitat: guanyar un sou i menjar. “Hi ha veïns que, fins i tot, se’n van a treballar sabent que els desnonaran. No poden quedar-se defensant l’habitatge perquè, si no, no en tindran prou per menjar”.

Bravo també considera que al barri falta inversió pública. És per això que ja fa molts anys que, com a activista veïnal, denuncia “l’abandonament de les administracions”. Tot i això, assegura que seguirà lluitant perquè les coses vagin a millor en el lloc que és casa seva des de fa més de 40 anys. “Estimo el meu barri”, conclou.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram