Aquesta imatge ja és habitual al nucli antic de Sarrià. Foto: Ajuntament

La implementació de novetats en el dia a dia d’un barri o una ciutat implica una sèrie de canvis que sovint provoquen que alguns ciutadans els vegin bé i d’altres no. Això és una mica el que està passant des de fa unes setmanes al nucli antic de Sarrià amb la posada en marxa de la recollida selectiva porta a porta, que es va començar a aplicar el 19 de febrer.

Durant els primers dies d’aplicació del nou sistema, que fa que els veïns hagin de baixar entre les vuit i les deu del vespre les escombraries, una de les imatges que es va poder veure durant la matinada van ser els carrers plens de bosses d’escombraries, en part per desinformació. Això, però, s’ha anat solucionant i des de l’Associació de Veïns de Sarrià, que va ser qui va plantejar la posada en marxa d’aquest sistema, valoren positivament l’arrencada del servei.

La presidenta de l’entitat, Eva Ceano, afirma a Línia Sarrià que “cal tenir present que això és una prova pilot pensada per sis mesos i que fa poques setmanes que està funcionant, però de moment la valoració és positiva”. Ceano admet que s’han de polir coses, com ara les qüestions relacionades amb la mobilitat. “Ens preocupen les dificultats que, per exemple, pot tenir la gent gran, sobretot si no tenen ascensors, per baixar cada vespre les escombraries, però aquestes coses s’han d’anar arreglant en el consell de residus que es reuneix cada 15 dies”, afirma.

“IMPLEMENTACIÓ INCORRECTA”
La visió optimista de Ceano contrasta amb la d’alguns veïns, que no han rebut gaire bé el nou sistema de recollida de residus. “Al nucli antic hi viu molta gent gran i aquest sistema els complica el dia a dia”, explica Maria Carmen Juárez, veïna de la zona. “La meva mare, per exemple, és molt gran i per a ella és un problema haver de baixar cada dia al carrer”, afegeix Juárez.

Aquest malestar d’alguns veïns ha fet néixer el grup ‘Afectats nova Recollida Sarrià’, que el passat 9 de març es van afegir a una roda de premsa que va celebrar el Grup Municipal Demòcrata. Durant la compareixença, el seu regidor Jordi Martí va denunciar que el nou sistema s’ha implementat de forma “incorrecta” i va demanar al govern municipal “afrontar les queixes dels veïns i les dificultats que els suposa el canvi de model”. Martí, que va voler deixar molt clar que la seva formació comparteix el projecte, va demanar una sèrie de canvis, com ara que els informadors ambientals segueixin fent la seva tasca sis mesos més i que s’estudiï incloure horaris de tarda de les àrees d’aportació d’emergència.

VALORACIÓ POSITIVA
Per la seva banda, l’Ajuntament ha fet una valoració molt positiva de l’arrencada del nou sistema de recollida i el passat 7 de març va anunciar que ja s’ha aconseguit triplicar el percentatge de recollida selectiva de residus. Segons el consistori, aquest tipus de recollida va passar del 19% al 54% durant les dues primeres setmanes i la recollida de la fracció orgànica es va multiplicar per 10, ja que va passar de 700 quilos setmanals a més de 7.000. El comissionat d’Ecologia, Frederic Ximeno, va afirmar que “el procés d’adaptació de les 3.300 llars que participen en el nou sistema està sent ràpid” i va remarcar que l’objectiu és que Sarrià sigui “un exemple que tingui extensió en altres llocs de la ciutat”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram