La justícia ha donat la raó a l’Associació La Rotonda. Foto: Google Maps

Les victòries de les lluites veïnals sovint es fan esperar però a vegades acaben arribant. Aquest és el cas de l’edifici modernista de La Rotonda després de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que ha declarat nul·les parts de les reformes fetes en aquest edifici situat entre la plaça Kennedy i el passeig de Sant Gervasi.

“La sentència és una gran victòria”, afirma en declaracions a Línia Sarrià Àngels Garcia, arquitecta i integrant de l’Associació La Rotonda. I és que aquesta entitat és la gran protagonista d’aquesta història. Van ser els seus integrants qui van dur el cas a la justícia després que l’any 2011 l’Ajuntament atorgués a Nuñez y Navarrio la llicència d’obres. Tres anys abans, el 2008, s’havia aprovat el Pla de Millora Urbana, ara declarat nul, per part de l’Ajuntament. En el seu moment, des de l’Associació La Rotonda, ja van advertir el consistori, abans que atorgués la llicència, de “les irregularitats del projecte i la vulneració del Pla Especial de Protecció i del Pla General Metropolità”.

ENDERROCAR
La sentència del TSJC ordena enderrocar part de les reformes fetes a La Rotonda ­–bàsicament afecta la sisena planta, on hi ha oficines–. Tot i que no es tracta d’una resolució definitiva, ja que es pot recórrer en cassació –un recurs de caràcter extraordinari–, des de l’entitat veïnal afirmen que “és difícil que prosperi”. De moment, des de l’Associació La Rotonda demanen a l’Ajuntament que es pronunciï sobre el següent pas que farà: recórrer de nou, que és el que segurament farà Nuñez y Navarro, o executar la sentència. Des del consistori de moment expliquen que estan estudiant la sentència però remarquen que tenen previst parlar amb l’entitat. També deixen clar que “l’equip de govern és partidari de la conservació del patrimoni”.