Jaume Clotet amb el Premi Josep Pla de prosa en català. Foto: Pere Francesch/ACN

El veí de Sarrià, Jaume Clotet, ha rebut el 56è Premi Josep Pla de prosa en català per la seva novel·la La Germandat de l’Àngel Caigut, que es publicarà el pròxim dia 7 de febrer.

Clotet explica a Línia Sarrià que “tot el districte, i particularment Sarrià, és terra d’escriptors i escriptores, des de Carme Karr a JV Foix, passant per tants altres noms que hi van ser de pas o hi venien a treballar, com Emili Teixidor o Gabriel García Márquez, que va viure precisament al meu carrer”.

De la mateixa manera destaca que el districte és una zona “amb una forta tradició de lectors i lectores, i per això hi tenim unes quantes llibreries i unes quantes biblioteques”. Així, està segur que “la futura biblioteca de Sarrià, tan anhelada i esperada, ajudarà a preservar i impulsar aquest vincle amb la literatura.”

“Sarrià i Sant Gervasi són zones amb una forta tradició de
lectors i lectores”

Per a Clotet, “rebre un premi com aquest és un autèntic honor. Només cal mirar la llista de guanyadors del Premi Josep Pla, des del 1968, per tenir una gran sensació de vertigen”. Confessa, però, que “ és una gran responsabilitat, perquè les expectatives són molt altes”. La dedicatòria del premi la fa a la seva mare: “Em va ensenyar a llegir i em va transmetre l’amor per la lectura”.

La novel·la

Titulada La Germandat de l’Àngel Caigut, la novel·la premiada és un thriller amb base històrica amb dos personatges principals: un monjo de Montserrat i una mossa d’Esquadra. Tots dos tindran una important missió que portarà al límit les bases de l’Església catòlica en una guerra entre el bé i el mal.

El llibre fa un viatge pel regne llatí de Jerusalem del segle XIII fins a la Barcelona del segle XXI, i comença a Acra a Terra Santa l’any 1291, on un grup de templers fugen de l’agonitzant regne de Jerusalem i s’emporten un gran secret de la cristiandat.

“Llegir no ha de ser una obligació, sinó un plaer. Hem d’inculcar l’hàbit de llegir per plaer”

Clotet rebia el premi en un acte el passat 6 de gener, i ho feia amb humor. “Suposo que avui m’he convertit en escriptor”, va dir. També va aprofitar per fer un clam en defensa de la lectura dient que “escriure és un acte molt important, però llegir ho és encara més”. Ho reafirma a Línia Sarrià: ”És molt important que llegim, sobretot en català, i que ensenyem les noves generacions a llegir; llegir no ha de ser vist com una obligació, sinó com un plaer. Hem d’inculcar l’hàbit de llegir per plaer als nostres fills i filles”. Ell així ho intenta fer.

El sarrianenc és periodista i ha treballat en diversos mitjans catalans i en comunicació institucional i política, arribant a ser director general de Comunicació del Govern de la Generalitat l’any 2016.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram