Està previst que les obres acabin el març de l’any que ve. Foto: Google Maps

El 29 d’abril de 2009 tancava les seves portes el Mercat de Vallvidrera. Cinc anys més tard, sorgia una plataforma d’entitats que tenien l’objectiu de recuperar-lo i convertir-lo en un equipament cultural, agrupades sota el nom Associació Cultural del Mercat de Vallvidrera. No va ser fins al març de 2016 que el Ple del Districte va aprovar la posada en marxa del procés per fer-ho realitat, i ha calgut esperar fins aquest mes de gener per veure com, per fi, començaven les obres de transformació de l’antic mercat en un espai creatiu.

La reforma consisteix en la redistribució de la planta baixa per tal de crear un espai diàfan, així com en la rehabilitació de la façana i la coberta de l’edifici. Des de l’associació impulsora del projecte es mostren satisfets amb l’inici de les obres, però afegeixen que en faran un seguiment per assegurar-se que tot va bé. El nou president de la plataforma, Nicolas Pirotte, ha explicat a Línia Sarrià que ara han de guanyar una nova lluita: aconseguir la gestió cívica de l’equipament. “Hem de convèncer l’Ajuntament que les entitats tenim la capacitat de fer-lo funcionar”, diu Pirotte. En aquest sentit, tenen temps fins al març de 2021, data en què han d’acabar les obres, tot i que està previst que la inauguració no es faci fins al juny, tres mesos més tard.

PROJECTES DE FUTUR
L’Associació Cultural del Mercat vol aconseguir l’autogestió de l’equipament per poder “oferir a les entitats un espai on conviure i desenvolupar els seus projectes”, tal com afirma Pirotte. El president també ha detallat que la plataforma vol promoure tres eixos en aquest espai remodelat: “Agroecologia, cultura i hotel d’entitats”. Així, en podran fer ús la Coral i els Pastorets del barri, per exemple, però també la Cooperativa de Consum Can Pujades. Precisament, la de Can Pujades és una de les propostes més innovadores que s’han plantejat des de l’associació, ja que podria oferir un mercat setmanal adreçat únicament a la recollida de comandes dels seus productes fetes prèviament pels clients.

EL CAP, TRASLLADAT
Els baixos de l’antic mercat són l’espai que acull el CAP de Vallvidrera. Per aquest motiu, l’activitat mèdica s’ha traslladat, des del passat dia 7 de gener, als CAP de Sarrià i de les Planes. Des del Districte i el Consorci Sanitari de Barcelona asseguren que estan treballant perquè la situació pugui tornar a la normalitat tan aviat com sigui possible, però els treballadors i els usuaris del centre han demanat que, mentrestant, es posi a la seva disposició un bus llançadora per fer el trajecte fins al CAP de Sarrià. De moment, aquesta petició no ha estat atesa per l’Ajuntament.