L’Ajuntament diu que el reciclatge ha augmentat gràcies al Porta a Porta. Foto: Ajuntament

El Porta a Porta es va impulsar al nucli antic del barri de Sarrià ja fa tres anys i mig i encara no convenç a part del veïnat. Des de l’Associació de Veïns de Sarrià, que el 2015 va promoure la instal·lació del sistema, afirmen que un dels problemes que els hi ha arribat per part dels veïns és que quan el reciclatge no es fa correctament, el servei de neteja de l’Ajuntament hi enganxa adhesius a les bosses pertinents i les deixen al carrer. “Poden arribar a estar-hi un dia sencer”, explica la presidenta de l’Associació de Veïns de Sarrià, Eva Ceano. “La sensació entre el veïnat és que hi ha moltes bosses al carrer. Necessitem resoldre aquest tema”, afegeix.

D’altra banda, Ceano indica que un altre dels inconvenients que ha percebut entre alguns veïns té a veure amb la recollida orgànica. Apunta que aquesta brossa s’ha de dipositar en un cubell petit d’escombraries que s’ha de deixar al carrer per tornar-lo a pujar a casa una vegada els serveis de neteja han recollit les bosses. “Des del principi, molts veïns no han volgut seguir aquests passos, sinó que han deixat directament les bosses al carrer. Aquest és un problema que s’ha cronificat. Molts no volen baixar dues vegades de casa”, subratlla Ceano, qui a la mateixa vegada assegura que des de l’Associació de Veïns del barri estan intentant trobar solucions. “Estem valorant demanar que es doni una compensació a la gent que fa correctament el reciclatge per incentivar-lo”, conclou. De fet, fa pocs dies l’Ajuntament va aprovar, a petició de JxCat i ERC, que els veïns que facin bé tot el procés paguin menys de taxa de recollida. Més enllà de tot això, la presidenta de l’entitat veïnal remarca que el sistema ha de seguir funcionant perquè considera que l’adequat per millorar les taxes de reciclatge.

El reciclatge creix

De fet, tot i els problemes persistents del Porta a Porta al nucli antic de Sarrià, la recollida selectiva ha anat en augment. Segons dades de l’Ajuntament, el total de quilos per any va ser el 2018 de 664.220, el 2019 de 729.840 i el 2020 de 786.802. Pel que fa als materials reciclables, no s’aprecia el mateix augment. Mentre sí que va haver-hi un increment de materials reciclables recollits entre el 2018 i 2019, 153.038 quilos i 165.222 quilos, respectivament, el 2020 es va produir una davallada: 158.268 quilos. Per la seva part, Maria Carmen Juárez, veïna de tota la vida del nucli antic de Sarrià, diu que el Porta a Porta no implica cap avantatge, i menys per a la gent gran. “Hi ha gent gran amb mobilitat reduïda que viuen en pisos sense ascensor que han de baixar a una hora determinada a tirar les escombraries”, assenyala fent referència a un horari de recollida que és de 22 h a 00 h. Des del seu punt de vista, això també és un inconvenient. “Si vols marxar dos o tres dies de casa, on guardes la brossa? No tenim contenidors gaire a prop”, denúncia.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram