L’AV de Sarrià aposta per mantenir el diàleg amb el Districte sobre la reforma del parc. Foto: Ajuntament

El Districte de Sarrià-Sant Gervasi ha anunciat en un comunicat que ja han començat les obres del parc del Castell de l’Oreneta, que tindran una durada de nou mesos i un pressupost d’1,9 milions d’euros. Les obres han de servir per millorar el drenatge del parc i arreglar els camins que estan en mal estat. La reforma, però, ha generat polèmica entre alguns veïns del districte. Des de l’Associació de Veïns de Sarrià han traslladat al Districte diversos suggeriments perquè, tal com diuen, “aquesta inversió es destinti en coses que siguin oportunes”.

La presidenta de l’entitat veïnal, Eva Ceano, explica que han demanat que les obres respectin i conservin la biodiversitat del parc. “Hem proposat que es naturalitzi la bassa de reg abandonada i que s’aprofiti l’aigua de la mina de Can Caralleu. La primera petició l’han acceptat i la segona no”, diu Ceano. “Pel que fa a la recuperació i conservació de la flora, ens han contestat que el projecte ja contempla la plantació de flora autòctona”, afegeix.

Camins pavimentats

Paral·lelament, l’entitat veïnal també ha demanat que es limiti la pavimentació de camins, la qual cosa ha comportat que el Districte s’hagi compromès a reduir un 40% els camins pavimentats previstos inicialment. “Aquí ens han fet cas”, recalca Ceano, qui alhora assenyala que l’entitat veïnal està en contra dels gabions per reforçar els murs, raó per la qual han proposat que “no es posin a tot arreu” i que es recuperin murs de “manera més natural”, per exemple aixecant murs de pedra seca. “En aquest cas, ens han dit que allà on es pugui s’utilitzarà aquest mètode, però que on faci falta molta contenció de pedra posaran gabions”, afirma Ceano.

Això no és tot. La presidenta de l’Associació de Veïns de Sarrià diu que, a la mateixa vegada, han demanat al Districte que el parc del Castell de l’Oreneta no es converteixi en un parc urbà, sinó que sigui un lloc de transició entre el nucli urbà i el Parc de Collserola. Davant d’aquesta reivindicació, el Districte ha contestat, segons afirma Ceano, que “en són conscients”. Pel que fa a la petició de conservar el patrimoni arquitectònic i històric de l’espai, on hi ha un pont de pedra amb arcades, un aqüeducte o vestigis del Castell de l’Oreneta que es van cremar durant la Guerra Civil, encara no han rebut resposta. Però, tot i això, Ceano espera que aquesta part es pugui abordar a la comissió de seguiment que el Districte ha proposat crear als veïns a partir del setembre per mantenir el diàleg.

Més oposició veïnal

L’Associació de Veïns de Sarrià no és l’única entitat que s’ha pronunciat sobre les obres del parc. La plataforma veïnal Amigues i Amics del Parc Forestal del Castell de l’Oreneta va més enllà i demana que les obres s’aturin. La raó? Volen que, abans de fer cap obra, es tinguin en compte algunes de les peticions ja fetes per l’Associació de Veïns de Sarrià. Tal com alertaven fa uns dies en un comunicat, creuen que “cal naturalitzar l’espai i que no s’utilitzin podes ni tractaments de biocides químics de síntesi”. En el mateix document, la plataforma de veïns també es mostrava contrària a la pavimentació de camins i, alhora, recordava que tots els gabions que es volen instal·lar o els col·lectors d’aigües pluvials “desfigurarien el parc de manera irreversible i costosa”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram