Una imatge del dia de l’ocupació, el 2019. Foto: Twitter (@labuenosaires__)

L’Associació de Veïns de Vallvidrera i la Plataforma en defensa de la Casa Buenos Aires han exigit a l’Ajuntament de Barcelona que presenti un recurs de cassació contra la sentència del TSJC que frena l’expropiació de l’immoble. Han considerat que no s’entendria que el govern de Jaume Collboni es “desentengués d’aquest procés”, tenint en compte que en el seu dia hi va donar suport. Li han reclamat que faci seves les demandes dels barris de Sarrià – Sant Gervasi i promogui habitatge social per a joves i gent gran, espais comunitaris i àrees verdes. A més, han fet una crida ciutadana per poder afrontar la multa de 65.000 euros que la jutge ha fixat contra les persones que van ocupar la casa per evitar l’enderrocament ara fa tres anys.

Els afectats han demanat a l’alcalde de Barcelona que se situï “al costat del veïnat i no de les grans empreses que volen enderrocar patrimoni modernista per a fer-hi hotels de luxe”. En aquest sentit, han exigit que els serveis jurídics municipals presentin abans del 10 d’octubre, la data límit per fer-ho, el recurs de cassació necessari per fer front a la sentència del TSJC que el passat mes d’agost va aturar l’expropiació.

El dictamen es fonamenta en diversos errors administratius i en la tramitació de la modificació del Pla General Metropolità (PGM) que va fer-se l’any 2021 perquè l’espai rebés la qualificació d’equipament públic. Aquesta votació, que va comptar amb el suport del PSC, protegia l’edifici catalogant-lo com a bé d’interès general, n’evitava l’enderrocament, i redefinia els seus usos per a respondre a les necessitats del barri després de les llargues reivindicacions veïnals.

L’objectiu de l’executiu liderat per Ada Colau era el de donar nous usos de l’edifici en benefici dels barris de muntanya, destinant la planta baixa i el menjador modernista a un espai comunitari i obert als veïns i la primera i segona planta a habitatge dotacional per a gent gran, amb un annex per a habitatge social orientat a joves i gent gran.

L’origen del conflicte es remunta a l’any 2019, quan La Casa Buenos Aires portava set anys tancada. La congregació dels Pares Paüls i el fons d’inversió London Private Company van firmar la prevenda de l’edifici per a construir-hi un hotel de luxe. Es dona la circumstància que Vallvidrera és un dels barris on el Pla Especial Urbanístic d’Allotjaments Turístics (PEUAT) sí que permet l’obertura de nous establiments.

El mes de març de 2019 un grup de joves van ocupar l’espai que durant diverses dècades va ser la residència per a persones grans Llar Betània, propietat dels religiosos. Finalment, el mes d’octubre de 2020 i després d’una llarga polèmica, l’immoble va ser desallotjat pels Mossos d’Esquadra.

Els afectats han lamentat que “La Casa Buenos Aires i el seu futur com a habitatge públic està en perill” i han avisat que “en cas que l’Ajuntament no actués, la sentència entraria en vigor amb la possibilitat de retornar la propietat a mans de la congregació i London Private Company”.

Multa de 65.000 euros

Paral·lelament, la jutgessa ha notificat l’import definitiu de la multa al grup que va ocupar l’edifici per a evitar-ne l’enderrocament i posterior construcció de l’hotel de luxe. “Tres anys després dels fets i després d’un desallotjament qüestionat per l’opinió pública per la seva violència -amb ferits i coaccions a la feina dels periodistes- ara es condemna el grup a pagar a 65.000 euros als Pares Paüls”, han lamentat els afectats. Han alertat que la major part de l’import és en concepte de “danys a l’edifici”, un fet que no correspon amb la voluntat de la propietat d’enderrocar l’immoble sencer. Per fer front a aquesta condemna, el grup ha fet una crida a la solidaritat veïnal i ha obert un compte bancari per reunir fons amb l’objectiu d’encarar col·lectivament aquesta penalització.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram